Opnieuw record stijging nieuwe besmettingen in Israël; regering kondigt nieuwe beperkingen aan

Foto Haim Zach (GPO)

Opnieuw zag Israël op donderdag een record van nieuwe besmettingen en werden er over een periode van 24 uur 1.939 nieuwe besmettingen gemeld. In de vroege uurtjes van vrijdagochtend heeft de regering Netanyahu nieuwe strikte beperkingen voor Israël afgekondigd. De zwaarste daarvan, en door artsen als onzinnig beoordeeld, is dat vanaf volgend weekend de stranden in het weekend worden gesloten.

Op donderdagavond waren er in Israël 25.305 actieve besmettingen, waarvan 202 patiënten in kritieke toestand, hiervan liggen er 58 aan de beademing.

Van de overige patiënten zijn er 110 in matige toestand, de rest heeft milde virus klachten.

Vijf mensen overleden donderdag aan het virus, waardoor het aantal doden nu uitkomt op 384.

Terwijl de voorzitter van de vereniging van artsen in Israël en vooraanstaande epidemiologen hebben verklaard dat een lockdown in het weekend en een een aantal van de afgekondigde restricties meer kwaad dan goed doen, omdat bijvoorbeeld families dan bij elkaar in huis komen waardoor een groter risico van besmetting ontstaat, heeft de regering in de vroege uren van vrijdag tot striktere restricties besloten , zodat er eigenlijk sprake is van een lockdown.

Vanaf vrijdag 17.00 uur tot zondag 05.00 uur gelden de volgende beperkingen in het land:

Met uitzondering van dit weekend, zullen stranden worden gesloten

Tijdens het weekend zijn winkels, winkelcentra, openluchtmarkten, kapsalons / kapperszaken, schoonheidssalons, bibliotheken, kinderboerderijen, musea en tentoonstellingsruimten, zwembaden, toeristische attracties en kabelbanen gesloten. (zwembaden in hotels mogen wel openblijven)

In gesloten ruimtes mogen niet meer dan 10 personen bij elkaar komen, buiten zijn bijeenkomsten tot 20 personen toegestaan. Het is echter niet duidelijk of dit ook geldt voor families.

Algemene restricties zijn dat restaurants weer worden gesloten en alleen afhaal maaltijden mogen leveren.

restaurants in hotels mogen wel openblijven maar slechts 35% van hun ruimte gebruiken.

Ook sportscholen, die eerder afgelopen dinsdag weer open mochten, moeten weer dicht. Deze keer moeten ook dans studio’s dicht.

Overheids bureaus zullen minder mensen toelaten, minstens 50% personeel zal vanaf huis werken

Over het sluiten van de zomerscholen, iets wat premier Netanyahu graag wil, ontstond onenigheid binnen het kabinet.

De minister van Onderwijs is hier fel op tegen, en kreeg steun van de minister van Financiën Katz.

Hun argument luidt dat dit meer kwaad dan goed doet, de besmettingsgraad ligt ver onder de 1%, daarnaast betekend sluiting van de zomerscholen dat een van de ouders thuis moeten blijven en niet kunnen werken, waardoor de economie weer schade leidt. Er zal de komende week verder over worden gesproken.

Alle genomen maatregelen mogen dan wel meteen ingaan, de corona Knesset commissie zal binnen een week hierover stemmen.

Zoals eerder is gebleken kunnen zij eventuele beperkingen terugdraaien of veranderen.

Juist het sluiten van stranden in het weekend op het hoogte punt van de hete zomer, stuit onder het publiek op veel weerstand.

Het is het enige moment in de week dat men naar het strand kan en om bij temperaturen van gemiddeld 35* Celsius in het weekend thuis te zitten is voor de meeste Israëlis geen fijn vooruitzicht.

Premier Netanyahu zei dat deze maatregelen echter nodig zijn omdat er anders op korte termijn honderden doden per dag te betreuren zullen zijn.