Hezbollah heeft 28 raket lanceerinstallaties in civiele centra in Beiroet

Israëlisch onderzoekscentrum vindt locaties van 28 nieuwe lanceerinstallaties voor raketten van Hezbollah in Beiroet, Libanon. Foto: Alma Research and Education Center

Het Alma Research and Education Center heeft ontdekt dat Hezbollah 28 raketlanceer-installaties heeft ondergebracht in dichtbevolkte wijken in Beirut, meldt de Jerusalem Post onder verwijzing naar een nieuw uitgebracht rapport van het onderzoekscentrum.

Uit het rapport wordt duidelijk dat de locaties worden gebruikt voor de productie, opslag en lancering van ballistische middellange-afstand raketten, zoals de Iraanse Fateh-110 en de Syrische equivalent, de M600.

“De wereld moet weten dat deze lanceerlocaties zich in het hart van residentiële en stedelijke gebieden bevinden”, vertelde Tal Beeri, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Alma Center, aan de Jerusalem Post.

Israëlisch onderzoekscentrum vindt locaties van 28 nieuwe lanceerinstallaties voor raketten van Hezbollah in Beiroet, Libanon. Foto: Alma Research and Education Center

“Hezbollah gebruikt de bevolking van Beiroet als menselijk schild en aarzelt niet om de lanceerplaatsen in de buurt van openbare gebouwen, onderwijsinstellingen, fabrieken en andere civiele locaties te plaatsen.”

Hezbollah zou ongeveer 600 Fateh-110- en M600-raketten hebben met een bereik tot 300 km, aldus het rapport, eraan toevoegend dat “de locaties in kwestie al beschikbaar en operationeel zijn”.

Hoewel de locaties die in het rapport werden gedeeld in hoofdstad Beiroet liggen, wordt in het rapport ook vermeld dat veel raketlanceringslocaties zijn geconcentreerd in de Hezbollah-bolwerken in de Bekaa-vallei en andere plaatsen in zuid-Libanon nabij de grens met Israël.

Locatie raketinstallies vlakbij Iraanse ambassade in Beirut. Foto Alma Research and Education Center

“Bijna alle locaties bevinden zich in het zuiden van Beiroet, een gebied dat onder controle van Hezbollah staat en bevinden zich in burgerwijken, middelbare scholen, medische centra, kerken, industriële sites, openbare kantoren, fastfoodketens en in open ruimtes in de buurt. Hiermee wordt de tactiek van het ‘menselijk schild’ toegeoast om het voor Israël moeilijk te maken zichzelf te verdedigen, luidde het rapport.

Volgens het onderzoeksrapport zijn “op basis van ons inzicht deze locaties onmiddellijk beschikbaar voor operationeel gebruik.”

Het rapport is gebaseerd op open source-informatie die op Wikimapia.org was gepost, ondanks het feit dat sommige van de locaties later zijn verwijderd door een andere gebruiker die zij identificeerden als Dalany_ Mokus, die naar eigen zeggen een Russische burger is die een voorstander is van het Syrische regime van Bashar Assad en zijn bondgenoot Hezbollah.

Hoewel de gebruiker die de locaties heeft geüpload onbekend is bij ALMA, schreven ze dat dit waarschijnlijk werd gedaan door een overheid of inlichtingendienst die “informatie wilde verspreiden die was verkregen via inlichtingenrapporten, hoewel ook de mogelijkheid bestaat dat niet kan worden uitgesloten dat de gebruiker een individu is met onafhankelijke informatie en interesse in het beschadigen van Hezbollah.”

Lanceer installatie dicht bij een ziekenhuis in Beirut. Foto Alma Research and Education Center

Volgens Israël beschikt de terreurgroep over meer dan 130.000 raketten van allerlei soorten en ladingen. Hoewel het arsenaal voornamelijk bestaat uit kleine, draagbare en ongeleide grond-tot-grond raketten, en raketten met een bereik tussen 10 km en 500 kilometer, blijft de terreurgroep werken aan zijn precisie-raketproject, met behulp van Iraanse knowhow, financiering en begeleiding.

Israël gaat er vanuit dat de terreurorganisatie, ondanks de inspanning en de jaren van investeringen, slechts enkele tientallen van dergelijke raketten zou bezitten.

Israël heeft herhaaldelijk laten weten dat de overdracht van geavanceerde wapens aan Hezbollah een rode draad is voor de Joodse staat en dat het alles zal doen om dit te voorkomen.