Tientallen grafstenen vernield op oudste Joodse begraafplaats van Europa

Vernielde grafstenen op de middeleeuwse joodse begraafplaats in de Duitse stad Worms. (Website van City of Worms)

Minstens 50 grafstenen op de middeleeuwse joodse begraafplaats in de Duitse stad Worms zijn besmeurd met een groenachtige verf, zei de gemeente in een verklaring. De vernielingen werden verleden week donderdag ontdekt, waarna de begraafplaats voor een week werd gesloten, meldt JTA.

Op de oudste Joodse begraafplaats van Europa liggen ongeveer 2500 graven waarvan sommige dateren uit het midden van de 11e eeuw.

Onder de vernielde graven is ook het graf van Rabbi Meir van Rothenburg, bekend als de Maharam, een prominente rabbijn die stierf in 1293.

Op de stadswebsite staat dat men niet gelooft dat het vandalisme werd ingegeven door antisemitisme of politiek.

Naar verluidt zijn ondertussen experts bezig om erachter te komen hoe de grafstenen moeten worden schoongemaakt en hersteld.

“We weten nog niet van welk materiaal de verf is gemaakt en hoe we de graffiti kunnen verwijderen zonder de waardevolle grafstenen te beschadigen”, zei burgemeester Hans-Joachim Kosubek in een verklaring: “Volgens de eerste bevindingen zijn de belangrijkste grafstenen in het middeleeuwse deel van de begraafplaats aangetast, waarvan de stenen door hun leeftijd bijzonder gevoelig zijn.”

De verklaring noemde het incident ook een ‘klap in het gezicht’ voor de stad.

De begraafplaats heeft een centrale rol gespeeld in een poging om de steden Worms, Speyer en Mainz op de lijst van UNESCO-werelderfgoed locaties te plaatsen. De stad merkte op dat de begraafplaats jaarlijks duizenden Joodse bezoekers trekt.

Advertentie (4)