Likud wil juridisch systeem onderzoeken; voorstel is afgewezen

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

De aankondiging van premier Netanyahu’s Likud partij dat het van plan was het juridische systeem te onderzoeken op belangenverstrengeling heeft geleid tot nieuwe spanningen in de prille regeringscoalitie.

Een stemming over de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie vond plaats op initiatief van Bezalel Smotrich van de rechtse Yamina partij en werd afgewezen met 43 wetgevers die voor stemden en 54 tegen.

Smotrich heeft veel kritiek heeft op het Israëlische hoogste gerechtshof en wil belangenconflicten van rechters van het Hooggerechtshof onderzoeken.

Coalitievoorzitter Miki Zohar ontkent dat de Likud-partij nieuwe verkiezingen wil door de vorming van een commissie te steunen die vermeende belangenverstrengeling van rechters onderzoekt, ondanks felle tegenstand van coalitiepartner Blauw en Wit.

Benny Gantz, die in thuis isolatie zit nadat hij in contact was gekomen met een coronavirus-patiënt, wees erop dat de Likud rechters wil ondervragen in een tijd dat werklozen en de eigenaren van kleine bedrijven hulp nodig hebben. “Iemand die de democratie wil schaden in plaats van levens te redden, schaadt de burgers van Israël en ik zal dat niet toestaan.”

Blauw en Wit minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi noemt de onderzoekscommissie een “zwarte vlag” en “een rode lijn” is die volgens hem niet mag worden overschreden.

Minister van Justitie, Avi Nissenkorn, ook Blauw en Wit zegt zich te schamen voor de Likud omdat de partij het voorstel van Yamina steunt.

Eind juni publiceerde het Hooggerechtshof een lijst met belangenconflicten voor elk van de rechters van het Hoofdgerechtshof.

Publicatie van de lijst kwam na meerdere onthullingen over rechters die de regels niet naar behoren naleven. Zoals om zich niet met zaken te bemoeien waar familie of vrienden bij betrokken zijn.