Mijlpaal: eerste testvlucht voor in Israël gebouwde en voor Duitsland bestemde Heron drone

De eerste voor Duitsland bestelde Heron UAV. Screenshot YouTube

Een belangrijke mijlpaal in de UAV-overeenkomst tussen de Israëlische en Duitse ministeries van Defensie: ‘de eerste voor Duitsland bestemde Heron TP UAV, geproduceerd door Israeli Aerospace Industries (IAI), heeft zijn eerste succesvolle vlucht in het Israëlische luchtruim voltooid.’

Ter voorbereiding op de levering aan de Duitse strijdkrachten heeft de Duitse Heron TP UAV zijn eerste vlucht in het luchtruim boven Israël voltooid. De UAV is aangepast aan de behoeften en eisen van het Duitse Ministerie van Defensie.

Het is het resultaat van een gezamenlijk programma onder leiding van het UAV Executive Office in het Directoraat van Defensie Onderzoek en Ontwikkeling (DDR & D), van het Israëlische Ministerie van Defensie (IMoD), Israel Aerospace Industries (IAI) en Airbus DS Airborne Solutions, een Airbus Group bedrijf.

De overeenkomst tussen de respectievelijke ministeries werd in juni 2018 ondertekend. Duitsland huurt een aantal UAV’s en Duits militair personeel volgt onderhouds- en trainingsprogramma’s. Als zodanig traint het personeel van de Duitse luchtmacht samen met hun Israëlische tegenhangers op een IAF-basis in centraal Israël.

De Duitse Heron TP UAV is een vliegtuig voor gemiddelde hoogte, lange uithoudingsvermogen en multi-missies met verschillende laadvermogens. Het is gebaseerd op de Israëlische “Eitan” UAV, die in operationeel gebruik is bij de Israëlische luchtmacht. De Duitse Heron TP UAV werd in recordtijd aangepast en bevat geavanceerde ‘blauw-witte’ Israëlische technologie.