President Rivlin bezoekt medisch personeel in Haifa om ze een steuntje in de rug te geven

President Rivlin in Haifa. Foto Amos Ben Gershom /GPO

President Reuven Rivlin bezoekt Haifa vandaag, waar hij bewoners, ondernemers en medisch personeel uit de stad ontmoet om ze een steuntje in de rug te geven.

De eerste stop van de president was bij Café Tipul, eigendom van de onlangs overleden Mike Vigoda, die in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa de beroemd café’s Mike Place en andere horeca gelegenheden had opgezet. De president sprak met mensen in het buurtcafé en hoorde over Mike, die eerder deze maand zelfmoord had gepleegd.

De president ging vervolgens naar het gemeentehuis van Haifa, waar hij burgemeester Einat Kalisch-Rotem en de adjunct-hoofden van Rambam, Bnei Zion en Carmel ziekenhuizen ontmoette. Van hen kreeg Rivlin te horen hoe ze omgaan met de coronavirus pandemie.

In zijn toespraak zei Rivlin dat “het coronavirus ons allemaal een les in nederigheid leert. We zijn gewend om te praten over de mensheid die geconfronteerd wordt met de macht van de natuur, maar hier worden we geconfronteerd met een klein virus dat, tot op zekere hoogte, het leven heeft beëindigd zoals we het kennen.

We dachten dat we het coronavirus met een korte landelijke inspanning konden aanpakken,” ging Rivlin verder, maar het lijkt erop dat we te maken hebben met een uitputtingsoorlog. We moeten leren leven met het virus, de besmetting zo veel mogelijk voorkomen en hopen dat mensen binnenkort een vaccin en behandeling zullen ontwikkelen ‘, aldus de president.

“Op dit soort momenten staan jullie in het veld en moet de overheid luisteren naar wat jullie nodig hebben en naar de nuttige inzichten die alleen kunnen worden verkregen door dicht bij de grond te staan. Onze ziekenhuizen en medische onderzoeksinstituten bieden onze burgers niet alleen een geweldige service, ze zijn ook een essentiële schakel in de keten van Israëlisch onderzoek van wereldklasse. Ik hoop dat de Israëlische durf en creativiteit zich opnieuw zullen bewijzen en dat we een werkelijk wereldwijde bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen het coronavirus’, zo beëindigde president Rivlin zijn toespraak

De president bedankte burgemeester van Haifa Einat Kalisch-Rotem en vertelde dat hij naar Haifa was gekomen omdat het de meest diverse stad in Israël is. Onder degenen die werken aan de bestrijding van coronavirus pandemie zijn Joden, Arabieren, Moslims en Christenen, mensen van rechts en links. Vanuit alle delen van de samenleving, alle sectoren, over het hele politieke spectrum. Deze samenwerking moet ook in normale tijden en op andere gebieden ons leidende licht zijn. Ik hoop en geloof dat dit de historische erfenis zal zijn van deze moeilijke en complexe tijd.”