Netanyahu en Gantz waarschuwen Hezbollah; terreurgroep ontkent

Premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz tijdens de gezamenlijke persconferentie. Screenshot Channel 13 tv

Premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz hebben maandagavond Hezbollah en Libanon in harde bewoordingen gewaarschuwd voor de verwoestende gevolgen mocht Hezbollah van plan zijn opnieuw een confrontatie met Israël te zoeken. Ondertussen heeft Hezbollah in een verklaring bekend gemaakt niet betrokken bij een aanval op Israël te zijn geweest.

Nadat maandagmiddag een Hezbollah terreur cel in een door de IDF opgezette hinderlaag liep en er over en weer is geschoten, vragen velen zich in Israël af waarom Hezbollah op klaarlichte dag in het midden van een enorme hittegolf haar strijders erop uit stuurt voor een aanval op Israël.

Ondanks ontkenningen van Hezbollah dat de terreurgroep Israëlische soldaten heeft willen beschieten, zegt de IDF dat er er video opnamen zijn die mogelijk later op dinsdag worden vrijgegeven.

Maandagavond hebben premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz in harde bewoordingen Hezbollah, Libanon en Syrië gewaarschuwd voor de verwoestende reactie van Israël mochten er opnieuw gevechten uitbreken.

“Hezbollah moet weten dat het met vuur speelt”, zei Netanyahu in zijn korte verklaring vanuit de Kiryah, het hoofdkwartier van het leger in tel Aviv.

Gantz zei dat Israël “meer dan ooit is vastbesloten om schade aan zijn soevereiniteit, zijn soldaten en zeker aan zijn burgers te voorkomen.”

“Libanon en Syrië zijn soevereine staten en zullen de pijnlijke verantwoordelijkheid dragen voor elke terroristische daad die vanaf hun grondgebied plaatsvindt,” voegde hij eraan toe. ‘Iedereen die het aandurft de macht van de IDF te testen, brengt zichzelf en het land van waaruit hij opereert in gevaar.’

Wat duidelijk is, volgens vele analisten in Israël, dat Hezbollah wraak wilde nemen voor de dood van een van zijn strijders bij een luchtaanval vorige week maandag op een Iraans wapentransport rond Damascus .

Het lijkt het erop dat Hezbollah met opzet het gebied van de Shebaa-boerderijen heeft uitgekozen voor de aanval. Dit gebied wordt door zowel Israël als ook Libanon en Syrië gezien als eigen grondgebied.

De terreurgroep wilde blijkbaar geen actie ondernemen waarbij de soevereiniteit van Israël geschonden werd, waardoor Israël gedwongen zou worden tegen doelen van Hezbollah in Libanon op te treden.

Maar de sjiitische groep was wel van plan om Israëlische soldaten te verwonden of te doden, bijvoorbeeld door een tank of een militaire post te beschieten.

De IDF was op die mogelijkheid voorbereid en had zijn tanks onder de begroeiing geplaatst. Het leger stak ook branden in het gebied aan om een ​​rookgordijn te creëren en de troepen te beschermen.

De vroege opsporing van de infiltranten stelde de Israëlische strijdkrachten in staat te wachten tot de militanten de internationale grens waren overgestoken om pas daarna met tanks het vuur te openen.

Het is op dit moment onduidelijk of een of meer van de infiltranten gewond is geraakt of zelfs gedood, omdat de dichte vegetatie een duidelijk zicht op de grond in het gebied verhindert. Er kunnen slachtoffers zijn gevallen en gewonden die naar Libanees grondgebied zijn teruggekeerd. Nadat de IDF het gebied heeft onderzocht, met behulp van drones, zal het beeld duidelijker worden.