Vier van de grootste ziekenhuizen in Israël zijn vol

Ichilov ziekenhuis complex in Tel Aviv gezien vanuit de lucht. Screenshot YouTube

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de coronavirus afdelingen van vier van de grootste ziekenhuizen in Israël al vol, terwijl een vijfde ziekenhuis ook al bijna op volle capaciteit draait.

Op Maandag zijn er 1999 nieuwe virus patiënten bijgekomen en komt er vooralsnog geen einde aan de dagelijkse grote toename van het aantal nieuwe besmettingen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn momenteel 738 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen opgenomen. Hiervan bevinden zich 317 in ernstige toestand, waarvan ongeveer een derde op beademingsapparatuur is aangesloten.

Er zijn in totaal 474 mensen aan het coronavirus overleden.

Het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem- Ein Kerem heeft een bezetting van 120%, waarbij de afdeling coronavirus een bezetting heeft van 152%. Het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem heeft een bezetting van 104% en 106% voor de coronavirus afdeling.

In Tel Aviv heeft het Ichilov Medisch Centrum een ​​capaciteit van 104% bereikt, met 110% voor de virusafdeling en het Sheba Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van het land, zit op een capaciteit van 99,56% waarbij de coronavirus afdeling voor 90% is bezet.

Niet alleen de overbezetting is een probleem, ook het grote aantal personeelsleden dat na blootstelling aan het virus in quarantaine is geplaatst is een last voor de operationele capaciteiten van de ziekenhuizen.

Hadassah Ein Kerem heeft 103 personeelsleden in quarantaine, Shaare Zedek 93, Assaf Harofeh 86 en Ichilov 78.

Volgens de laatste gegevens zit 3069 medisch personeel in quarantaine, waarvan 468 artsen, 861 verplegers en 1740 ander medisch verplegend personeel.

De leiding van de ziekenhuizen maakt zich grote zorgen over wat er zal gebeuren in het najaar, wanneer wordt verwacht dat meer mensen met de griep en het coronavirus in ziekenhuizen moeten worden opgenomen, terwijl er nu al geen bedden meer beschikbaar zijn.

Voor deze situatie wordt al jaren gewaarschuwd in Israël omdat het tekort aan ziekenhuisbedden al jaren bekend is.