Grote ophef na druk op politie door minister Ohana om demonstranten harder aan te pakken

Minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana. Foto Government Israël

In Israël is grote ophef ontstaan na het lekken van een opname waarin de minister van Openbare Veiligheid en vertrouweling van premier Netanyahu, een uitspraak van het Hooggerechtshof betwist die de voortdurende protesten in Jeruzalem tegen Netanyahu mogelijk maken. Daarnaast oefent hij enorme druk op de politie om de handhaving tegen demonstranten op te voeren.

In een reactie hebben de leiders van de protestbeweging tegen premier Benjamin Netanyahu aangekondigd dat ze dinsdagavond buiten het huis van de minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, in Tel Aviv zullen protesteren.

Nadat de opnamen zondagavond door de publieke omroep KAN waren uitgezonden, zei de ‘Zwarte Vlag’ beweging dat deze opnamen “het complot van de politie van de familie Netanyahu openbaren om het burgerprotest te blokkeren.”

Volgens een rapport van Channel 13 eisen de protestorganisatoren nu ook dat de procureur-generaal alle boetes die aan demonstranten zijn opgelegd te laten vervallen nadat de politiechef van Jeruzalem op de opname had gezegd dat “de politie het bekeuren van demonstranten die geen of niet correct gezichtsmaskers droegen, had opgevoerd.

Ohana had er al eerder op aangedrongen om de demonstraties in Jeruzalem te verbieden of om ze anders te verplaatsen van hun gebruikelijke locatie buiten de officiële residentie, naar een veraf gelegen park of ander openbaar terrein.

Minister van Justitie Avi Nissenkorn reageerde kwaad op berichten dat minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana probeert de protesten tegen premier Benjamin Netanyahu te onderdrukken.

Nizzenkorn tweet dat we als onderdeel van de virus pandemie beperkingen “erop stonden dat het recht om te protesteren niet werd geschaad. Zo handelt een sterke democratie in tijden van nood.

‘Elke poging om deze beslissing te verdraaien is een poging om de burgerrechten te verdraaien. We moeten ervoor zorgen dat er geen verboden maatregelen worden genomen tegen demonstranten of dat er buitensporig hoge boetes worden uitgedeeld.

Ook president Rivlin reageerde op de berichten dat Netanyahu en zijn vertrouwelingen de demonstraties proberen te stoppen.

In een bericht aan anti-Netanyahu demonstranten en hun tegenstanders benadrukt president Reuven Rivlin dat “het recht om te demonstreren van het allergrootste belang is in onze democratische cultuur en niet mag worden geschaad”.

Maar naast de vrijheid van protest, zegt hij, moeten Israëliërs “elke vorm van geweld vermijden. Degenen die aanzetten tot geweld, degenen die oproepen tot geweld, degenen die demonstranten kwetsen, moeten streng worden aangepakt door de politie.’

Als je hebt besloten om deel te nemen aan een protest, wat voor protest ook, roep ik je alsjeblieft op om dit te doen op een manier die veilige afstanden bewaart en de openbare orde in stand houdt, in overleg met de politie en de Staat Israël.