Netanyahu stelt coronakabinet opnieuw samen zonder een aantal top ministers

Premier Netanyahu. Foto GPO

Premier Netanyahu kreeg zondag de woede van een aantal prominente ministers over zich heen, toen hij bekendmaakte dat hij het coronavirus-kabinet van 16 ministers naar 10 heeft teruggebracht.

De ministers van Volkshuisvesting en Bouw Yaakov Litzman, Minister van Onderwijs Yoav Galant, Minister van Transport Miri Regev, Minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen, Minister van Welzijn Itzik Shmuli en Minister van Toerisme Assaf Zamir zijn allemaal ontslagen uit het kabinet dat de pandemie moet bestrijden.

Het besluit van Netanyahu om het kabinet te herschikken, veroorzaakte boze reacties van verschillende voormalige leden, waaronder Galant (Likud) en Litzman, leider van de Verenigd Thora-Jodendom-partij.

“Ik zal dit niet accepteren, ik ben een hoofd van een politieke partij en een voormalig minister van Volksgezondheid”, zei Litzman voordat hij uit de vergadering van het kabinet stormde.

Hoewel Litzman en Galant nu geen lid meer zijn van het coronavirus-kabinet, zullen ze bij alle vergaderingen worden uitgenodigd om als ‘waarnemers en adviseurs’ aanwezig te zijn.

Minister Meirav Cohen (Blauw en Wit, protesteerde tegen het ontbreken van vrouwelijke vertegenwoordiging in het nieuwe corona-kabinet. “Ik heb het niet noodzakelijk over mezelf, maar waarom zitten er helemaal geen vrouwen in het kabinet?”, zei ze.

Minister van Integratie en Aliyah Pnina Tamano-Shata (Blauw en Wit) vond ook dat het gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging in het coronakabinet problematisch is. “Vrouwelijke aanwezigheid in het coronavirus kabinet is van groot belang, vrouwelijk leiderschap moet in elke commissie aanwezig zijn”, zei ze. ‘Ik weet zeker dat Gantz eraan zal werken deze situatie recht te zetten.’

Het antwoord wat Netanyahu hierop gaf kwam hem op nog meer kritiek te staan ‘Ik vraag me soms ook midden in de nacht af waarom het stoplicht rood is’, antwoordde Netanyahu. ‘Er zijn veel dingen die nergens op slaan.’

Na’amat, een organisatie die opkomt voor rechten voor vrouwen zei dat “vrouwen door Netanyahu worden gekleineerd met het verwijderen van de twee vrouwelijke ministers van het nieuwe kabinet, minister van Transport Miri Regev en Cohen.

Volgens de officiële verklaring zal het nieuwe coronavirus-kabinet “zich concentreren op verschillende aspecten van de exitstrategie van de staat na de gezondheidscrisis, waaronder het aanpakken van werkgelegenheid, economische hulp voor het kleinbedrijf en zelfstandigen en het nemen van alle andere acties die nodig zijn, zoals het tegengaan van de recessie die de Israëlische economie heeft getroffen. “

Opgemerkt dient te worden dat het coronavirus-kabinet al een maand niet is bijeengeroepen, na het oordeel van procureur-generaal Avichai Mandelblit dat het kabinet juridisch niet de bevoegdheid heeft om regels en weten op te leggen zonder de goedkeuring van het voltallige kabinet en de Knesset.

Advertentie (4)