Overmatige activering immuunsysteem verantwoordelijk voor ernstige symptomen COVID-19

Professor Ariel Munitz van de universiteit van Tel Aviv. Screenshot Channel 13 nieuws

De professoren Ariel Munitz en Mordechay Gerlic van de Universiteit van Tel Aviv hebben een zeer nauwkeurige en efficiënte test voor antistoffen voor coronavirus ontwikkeld. Daarbij stelden ze vast dat ernstig zieke patiënten eerder antilichamen ontwikkelen dan patiënten met milde klachten.

Volgens de onderzoekers is de test zeer nauwkeurig tot ongeveer 98-99 %. Dit is beter dan de huidige methode die in Israël wordt gebruikt, met een nauwkeurigheid 95% en 98%.

Tijdens het onderzoek merkte het team op dat patiënten die ernstig ziek werden van het virus, in een vroeger stadium antistoffen ontwikkelden dan degenen met lichte symptomen.

“We begrijpen dat dit blijkbaar het gevolg is van, in feite, een hogere activering van het immuunsysteem”, zei Munitz.

“Het is belangrijk om te onthouden dat overmatige activering van het immuunsysteem in veel gevallen verantwoordelijk is voor de ernstige symptomen. De snelheid waarbij antilichamen bij ernstig zieke patiënten gegenereerd worden is daar waarschijnlijk het bewijs van,” merkte Munitz op .

De bevindingen toonden aan dat, in tegenstelling tot het idee dat degenen die ernstig ziek worden geen antilichamen kunnen ontwikkelen, juist het tegenovergestelde aan de hand is.

Tests op antilichamen verschillen van de nasale uitstrijkjes die momenteel worden gebruikt om actieve infecties te diagnosticeren. In plaats daarvan zoeken de tests naar bloedeiwitten, antilichamen genaamd, die het lichaam dagen of weken produceert na het bestrijden van een infectie. 

Een antilichaamstest kan aantonen of de patiënt in het recente verleden COVID-19 heeft gehad. De test laat niet zien of de persoon nog steeds het coronavirus heeft of is hersteld.

Advertentie (4)