Regering kan virus maatregelen afkondigen zonder tussenkomst Knesset

Premier Netanyahu. Foto GPO

In de vroege uren van dinsdagochtend heeft de Knesset coronavirus commissie een door premier Netanyahu ingediende wet goedgekeurd waardoor de regering maatregelen tegen het virus kan invoeren zonder dat de Knesset daar eerst haar oordeel over moet gegeven.

Volgens de vorige regels moesten besluiten van de overheid worden goedgekeurd door de coronavirus commissie van de Knesset of een ander relevant panel, wat de implementatie met een dag of meer kon vertragen.

Onder de nieuwe wet kan de regering een maatregel meteen in laten gaan. Regels worden alleen ingetrokken als de Knesset de maatregel achteraf niet goedkeurt of er niet binnen zeven dagen over stemt.

Als een commissie in het kader van de nieuwe maatregel weigert de maatregel tijdig te behandelen, gaat de maatregel voor stemming naar het volledige Knesset-plenum.

Critici zeggen dat de wet een belangrijke controle op de macht van de regering verwijdert.

Het argument van tijdwinst gaat voor velen niet op. Als er virusmaatregelen worden genomen kan de Knesset daar binnen een paar uur over stemmen. Het is daarom niet nodig om de Knesset te passeren.

Onderzoeker Amir Fuchs van het Israel Democracy Institute zegt dat de wet de regering “veel te veel speelruimte biedt en haar vrijstelt van het noodzakelijke parlementaire toezicht”.

De grootste kritiek kwam van Netanyahu vertrouweling en huidige Knesset voorzitter Yariv Levin.

‘Het onvermogen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, is de verantwoordelijkheid Netanyahu’, zei Levin in een ontmoeting met zijn plaatsvervangende sprekers.

‘Het is niet de bedoeling om de Knesset te behandelen als een rubberen stempel.’

In ieder geval heeft Netanyahu zijn zin gekregen doordat er genoeg fans van hem in de Knesset commissie voor zijn voorstel hebben gestemd en kan hij voorlopig tot 6 augustus maatregelen tegen het virus nemen en die meteen van kracht laten zijn.

Advertentie (4)