Palestijnse banken weigeren salarissen aan terroristen te betalen

Ter illustratie. Foto Bank of Palestine

Uit angst voor Israëlische sancties weigeren vier Palestijnse banken opnieuw om salarissen aan terroristen uit te betalen zoals geëist door de Palestijnse Autoriteit (PA), blijkt uit een persverklaring van WAFA, het officiële persbureau van de Palestijnen.

Een van de banken waarvan eerder werd gezegd dat die in mei een soortgelijke maatregel had genomen, is de in Jordanië gevestigde Cairo Amman Bank.

Directeur Qadri Abu Bakr van de Palestijnse Gevangenen Commissie zegt dat hij eist dat de banken de salarissen aan de terroristen gaan betalen. Volgens Abu Bakr schenden de banken de instructies van de Palestijnse Autoriteit.

De weigering om het geld uit te keren komt na twee maanden waarin de Palestijnse Autoriteit door een enorme fiscale crisis het salaris van geen van haar werknemers meer kan betalen.

De militaire order, ondertekend in februari, past substantiële delen van Israëls anti-terreurwet toe op de Westelijke Jordaanoever. De wet stelt dat elke persoon of instantie die financiële steun aan iemand verleent, met als doel het faciliteren, bevorderen, financieren of belonen van aan terrorisme gerelateerde misdrijven, een misdaad pleegt en het risico loopt op 10 jaar gevangenisstraf en een boete.

De PA heeft besloten de antiterreurwetgeving te omzeilen door een nieuwe bank op te richten die de salarissen aan gevangengenomen en vrijgelaten terroristen en de families van de gedode terroristen zal uitbetalen. Deze bank is nog niet opgericht.

Advertentie (4)