Palestijnse leiders boos over gebrek aan steun uit de Arabische wereld

Cartoon van de Palestijnse leiding. Arabische landen steken hun kop in het zand.

De frustratie en woede van de Palestijnse leiders over de vermeende onverschilligheid van de Arabische wereld voor ‘de Palestijnse zaak’ neemt toe.

De Palestijnse Autoriteit (PA) had veel meer steun van de islamitische wereld verwacht na de aankondiging van Abbas dat de PA zich niet langer zal houden aan de overeenkomsten die met Israël gesloten zijn.

Maar de steun van de Arabische- en Islamitische wereld blijft volgens de Palestijnen uit. De cartoon hierboven, die op 25 juni op de officiële Facebook pagina van de PA werd geplaatst, bekritiseert het gebrek aan hulp aan de Palestijnen door ‘de Arabische wereld’ te porteren als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt, door een gat in een document te maken waar de Israëlische “annexatie van de Westelijke Jordaanoever” wordt aangekondigd.

De cartoon werd gepubliceerd één dag nadat het uitvoerend orgaan van de Arabische Liga nota bene haar steun uitsprak voor het besluit van Abbas om de banden met Israël te verbreken:

“Het Arabische parlement benadrukt haar steun voor het besluit van de Palestijnse leiding, dat werd uitgesproken door President Abbas, om alle betrekkingen met de bezetter te verbreken en te worden vrijgelaten uit de daaruit voortvloeiende overeenkomsten en verbintenissen. Het Arabische parlement benadrukt dat het de voortdurende uitvoering van de plannen door de bezetter verwerpt en veroordeelt.”
Bron: Officieel PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 25 juni 2020.

Maar blijkbaar vonden de Palestijnen dat het niet sterk genoeg was en hadden ze veel meer verwacht. In een oproep aan de islamitische wereld drong de PA aan op niets minder dan een Jihad tegen Israël.

In een spotje dat regelmatig door de PA op haar tv-programma’s wordt uitgezonden, worden teksten voorgelezen door een stem die de Arabische wereld aanspoort “te handelen voordat het te laat is”. Deze oproep wordt gevolgd door een deel van een lied, dat de PA gebruikt om haar terreurgolf uit oktober 2000 aan te moedigen. Ook toen riep de Palestijnse Autoriteit op tot de heilige oorlog. Reden voor de Palestijnse woede destijds was het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Clinton.

Recente teksten en fragmenten van de Palestijnse publieke omroep.

TV-presentator:

“Een oproep van het Palestijnse volk aan de Arabische en Islamitische natie. De Palestijnse zaak is in gevaar en Palestina is het hart van de natie. We roepen u op om uw stilte te beëindigen en te handelen. Verklaar expliciet uw afwijzing van het annexatieplan. Het Palestijnse volk, dat standvastig is en opstaat, roept u op dit te doen. Er is niet veel tijd te verliezen. Handel voordat het te laat is.”

Lied dat in 2000 door de PA werd gebruikt om op te roepen tot terreur:

Broeder, de onderdrukkers zijn te ver gegaan.
Daarom is Jihad noodzakelijk en is zelfopoffering noodzakelijk.
Hoe kunnen we hen het ‘Arabische’ laten stelen – de glorie van onze voorouders en de heerschappij?”

Bron: Officiële PA TV, 6-8 juni 2020.

De frustratie van de PA kwam ook tot uiting door Jibril Rajoub, topfunctionaris van de PA, toen hij de Arabische wereld opriep om zich te haasten om de Palestijnen te helpen:

“Deze strijd is gericht tegen alle Palestijnen en ook tegen de regio. We zeggen tegen de Arabieren dat we je eerste verdedigingslinie zijn. We verdedigen de Al-Aqsa-moskee en de Kerk van het Heilig Graf. We verdedigen uw belangen, dus haast u om ons te redden en te helpen, want de geschiedenis zal u niet genadig zijn.”
Bron: Officiële PA TV ‘Topic of the Day’, 20 juni 2020
.

De verklaring van Rajoub weerspiegelt een herhaalde PA-naratief: dat de Palestijnen zichzelf zien als de voorhoede tegen het vijandige Israël en als de belangrijkste verdediger van de islamitische heilige plaatsen. Dit is ook de reden voor de grootste woede sinds de Palestijnen zich verlaten voelen door de ondankbare Arabische wereld.

Een ander pleidooi voor hulp werd uitgezonden door de officiële PA TV:

“Goedemorgen Jeruzalem, goedemorgen heel Palestina. Een ochtend van vastberadenheid en verzet tegen de bezettingsregering, die van plan is te knagen aan het Palestijnse land. Vanmorgen herinneren we u aan de oproep van het Palestijnse volk aan de Arabische- en islamitische landen dat Palestina u om hulp roept: verlaat het zwijgen, spreek u uit en neem actie omwille van Palestina en zijn volk, dat zich standvastig verzet omwille van het land van profetie en de bakermat van de religies. Nu en niet morgen, want de geschiedenis en onze voorouders kijken mee.”
Bron: Officiële PA TV ‘Good Morning Jerusalem’, 12 juni 2020.

Zie ook: