Ondernemers in Israël pikken het niet meer en komen in opstand, houden hun bedrijven open

June, eigenaar van een café in Jaffa. Screenshot YouTube

De alsmaar wisselende beperkingen die door de Israëlische regering worden opgelegd aan cafés en restaurants tonen volgens veel ondernemers aan dat de overheid de controle over verspreiding van het coronavirus heeft verloren. Ze hebben dan ook besloten zelf regels tegen verspreiding van het virus op te stellen en hun bedrijven open te houden. Opnieuw sluiten zou de doodsteek voor veel bedrijven zijn.

Een van hen is June, de eigenaar van de bekende coffeeshop in Jaffa, die zegt dat “ik heb geen expliciete instructies gekregen over hoe ik moet werken, dus ga ik gewoon door.”

June, en vele andere leden uit de horeca industrie, zijn verontwaardigd over wat zij het ‘zigzag beleid van de regering’ noemen, en hebben geen haast om de richtlijnen te implementeren. “Waarom zou ik mijn bedrijf zo beperken dat ik het niet vol kan houden? Het is de doodsteek voor mijn bedrijf en vele andere bedrijven die hier zijn. We zijn al behoorlijk ontmoedigd. We hebben niemand om naar toe te gaan. We willen gewoon werken’.

Zo liet het tv nieuws op Channel 13 woensdagavond Eyal Altarz zien, een zelfstandige soundtechnicus die sinds de corona pandemie geen werk dus ook geen inkomsten meer heeft.

Eyal Altarz . Screenshot Chennel 13 nieuws

Van de door de regering bij monde van premier Netanyahu beloofde financiële steun heeft hij nog geen Shekel gezien, en heeft zelfs geen geld op sigaretten te kopen zei hij op tv daarbij recht in de camera kijkend en schreeuwend tegen Netanyahu ‘dat hij het hele land kapot maakt’.

“Ik heb 35 jaar gewerkt, nooit mijn hand hoeven op te houden, nu laat de overheid mij, ons allemaal in de steek, we zijn machteloos,”zei hij.

Dan zijn er ook nog de sportscholen die vanaf maandagavond opnieuw hun deuren moesten sluiten.

Een steeds groter aantal heeft echter besloten geen gehoor aan de opdracht tot sluiting te geven.

Holmes Place, een van de grotere ketens van sportscholen in het land heeft besloten voorlopig open te blijven.

“Waarom moeten sportscholen dicht terwijl bij voorbeeld een dansstudio open kan blijven”, vroeg Gabi Mordo van Holmes Place zich af. “We zien geen verschil tussen deze twee bedrijven. We begrijpen niet waarom een ​​dansstudio open kan blijven en een sportschool niet.”

Nu vandaag bekend is geworden dat de aangekondigde betaling van steun aan ondernemers en zelfstandigen opnieuw een lange vertraging heeft opgelopen zullen naar verwachting meer kleine ondernemers besluiten hun eigen regels op te stellen om hun bedrijven open te houden inplaats van te sluiten en hun bedrijf te verliezen.