Assistent Netanyahu geeft burgers de schuld van nieuwe coronavirus beperkingen

Premier Netanyahu met Natan Eshel

Een naaste medewerker van premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de schuld voor de nieuwe beperkende maatregelen vanwege het coronavirus uitsluitend bij de burgers gelegd. Hij gaf ook ondernemers een veeg uit de pan.

Nu het aantal dagelijkse virusgevallen van gemiddeld 20 per dag in mei is gestegen tot meer dan duizend per dag – en er nieuwe beperkingen zijn afgekondigd – neemt de kritiek op het beleid van premier Netanyahu toe.

Volgens een grafiek die maandagmiddag door het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd, behoren de huidige dagelijkse besmettingen tot een van de hoogste ter wereld.

Natan Eshel, een een van de belangrijkste medewerkers van de premier, gaf in een verklaring de schuld voor de huidige situatie bij de burgers “die zich niet aan de instructies houden, geen mondkapjes dagen, aan het feesten zijn in clubs, massaal naar het strand gaan en op andere openbare plaatsen geen afstand houden.”

De coronacrisis zorgt voor een enorme stijging van de werkloosheid in Israël. Op dit moment zitten nog ruim 800.000 mensen zonder werk op een totale bevolking van ruim 9 miljoen inwoners. Netanyahu wordt onder vuur genomen vanwege het feit dat hij zijn beloften aan ondernemers niet is nagekomen.

Slechts 65% heeft gedeeltelijk of geheel het begin april toegezegde bedrag ontvangen.

De woede uit talloze sectoren neemt toe, waarbij de algemene klacht is dat de regering niet genoeg doet om de moeilijke tijden te doorstaan, met verontwaardiging over de vermeende verkeerde richting van financiële hulp en de bureaucratische complexiteit voor het verkrijgen van financiële hulp.

Maar Eshel beschuldigde alle ondernemers: “De regering wilde helpen, maar ondernemers hielden zich niet aan de regels en nu betalen we allemaal de financiële en persoonlijke prijs.”

Uit recente peilingen blijkt dat 49% van de Israëlische burgers het niet eens is met de wijze waarop de pandemie door Netanyahu en zijn ministers wordt bestreden, terwijl vrijwel iedereen in Israël de eerste maanden van de coronacrisis juist heel lovend was over de regering.

Advertentie (4)