Israëlisch bedrijf ontwikkelt supersnelle coronatest

zhak Haviv, hoofdwetenschapper van AID Genomics, met een collega Foto met dank aan AID Genomics

Het Israëlische bedrijf AID Genomics heeft een COVID-19 test ontwikkeld waarbij het resultaat in slechts 30 minuten bekend is. Het bedrijf voorspelt dat het product binnenkort wereldwijd beschikbaar zal zijn.

Izhak Haviv, hoofd wetenschap van AID Genomics, zegt dat zijn bedrijf de enzymen en andere componenten die normaal in testkits worden gebruikt, heeft gewijzigd om kleine batches van VIP-tests in 30 minuten te verwerken en grotere batches in ongeveer het dubbele van de tijd.

“Het testen van een vliegtuig vol passagiers zou me 75 minuten kosten. Ik zou het zelfs tot een uur terugbrengen”, zegt hij, eraan toevoegend dat hij verwacht dat de kits binnenkort internationaal zal worden gebruikt en dat ze vergelijkbare nauwkeurigheid en vals-positieven hebben als bestaande kits, aldus de Times of Israel.

Wereldwijd worden er pogingen ondernomen om de tijd voor het verwerken van tests te verkorten.

Dergelijke tests worden echter over het algemeen gezien als een premium product, meestal vanwege de hoge kosten en is daardoor voorbehouden aan ziekenhuizen. Haviv zegt dat zijn testen aanzienlijk goedkoper zullen zijn dan bestaande snelle testen.

Volgens Haviv is de nieuwe testkit ter goedkeuring voorgelegd aan toezichthouders, waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Haviv hoopt dat door zijn innovatie de wereld kan terugkeren naar een nieuwe routine, waarin concertzalen, sportstadions en andere plaatsen die grote menigten trekken, in staat zullen zijn bij aankomst testen uit te voeren.

“Ik hoop dat als gevolg van deze nieuwe technologie activiteiten met veel deelnemers gewoon door kunnen gaan en niet hoeven te worden afgezegd en gesloten”, voegde hij er aan toe.

Als voorbeeld noemde hij tv-producties: “Medewerkers kunnen zich met deze technologie ‘s ochtends laten testen, waarna ze binnen een half uur weten of iedereen ‘schoon’ is en dan kunnen de opnames beginnen.”

De ervaring van de patiënt met de kit van AID Genomics zal vergelijkbaar zijn met die van andere testen: een wattenstaafje dat kort in de neus wordt ingebracht. Maar Haviv zegt dat elk onderdeel van de kit met betrekking tot de analyse van het wattenstaafje is gewijzigd.

AID Genomics test Screenshot YouTube

Een van de belangrijkste verschillen is het gebruik van andere enzymen vergeleken met de enzymen die voor andere testkits werden gebruikt. Omdat de testkit gevoeliger is gemaakt dan andere, hebben de testmonsters minder verwerking en zuivering nodig voordat resultaten kunnen worden gegenereerd.

Het testen van uitstrijkjes is gebaseerd op het extraheren van ribonucleïnezuur (RNA) uit uitstrijkjes, het voorbereiden voor analyse en het vervolgens analyseren.

Een deel van het proces is het amplificeren van het RNA van patiënten, dat een beperkte, niet-detecteerbare hoeveelheid virus bevat, en het vergroten van de hoeveelheid RNA-fragmenten die identificeerbaar zijn als afkomstig van SARS-CoV-2. In dit proces worden enzymen gebruikt.

Haviv zei dat zijn kit minder RNA nodig heeft dan andere testkits om te bevestigen of iemand het coronavirus heeft of niet. Dit betekent dat het RNA aan een kleinere hoeveelheid amplificatie kan worden onderworpen dan normaal, en de noodzakelijke amplificatie vindt sneller plaats door de nieuw gekozen enzymen.

“We hebben hier drie maanden aan gewerkt. Nu hebben we een echte tool die 50 keer gevoeliger is dan testkits die tot nu toe zijn geproduceerd”, aldus het hoofd van de afdeling wetenschap van AID Genomics.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Advertentie (4)