Grote stijging nieuwe besmettingen in Israël, 4 nieuwe doden

Ter illustratie. Foto MDA

Met 1.317 nieuwe besmettingen in 24 uur werd dinsdag de grootste stijging gemeten sinds de virus pandemie in Israël begon. Ook overleden er dinsdag vier personen aan het virus en werd bekend dat de stad Beitar Illit, ten zuiden van Jeruzalem , voor zeven dagen in lockdown gaat.

Er zijn nu 12.300 actieve besmettingen in het land, een nieuw record, waarvan 83 personen in ernstige toestand verkeren met 35 van hen aan de beademing.

Van de overige patiënten zijn er 87 in matige toestand, de rest heeft milde klachten.

Ook werden er dinsdag vier nieuwe doden gemeld waardoor het aantal doden is gestegen naar 343.

De huidige toename van wekelijkse besmettingen in Israël is een van de hoogste ter wereld, volgens een grafiek die maandagmiddag door het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd.

Zorgverleners hebben het ministerie van Volksgezondheid gewaarschuwd dat ze het astronomische aantal tests voor het virus niet aankunnen, dat vorige week een dagrecord bereikte van 24.000 vergeleken met slechts 1.000 tests die op 30 mei werden uitgevoerd.

Een hoge functionaris van het ministerie van Volksgezondheid, professor Siegal Sadetzki maakte dinsdag haar aftreden bekend waarbij zij grote kritiek op de regering had wegens het niet opvolgen van haar adviezen.

“Israël is een gevaarlijke richting ingeslagen”, schreef ze in een uitgebreide post in Facebook.

Inmiddels is besloten de stad Beitar Illit ten zuiden van Jeruzalem voor zeven dagen in volledige lockdown te plaatsen wegens een grote uitbraak van het coronavirus.

In de ultraorthodoxe stad van 55.000 inwoners is het aantal besmette personen in een paar dagen gestegen naar 224.

In een poging om de reactie van Israël op de nieuwe uitbraak te stroomlijnen, kwamen minister van Defensie Benny Gantz en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein dinsdagmiddag overeen om de samenwerking tussen de ministeries op te voeren over de coronavirus crisis.

“Er is behoefte aan echte samenwerking”, zei Edelstein tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van het Home Front.

Gantz had er bij zijn ministerie op aangedrongen meer operationele aspecten van de aanpak van de pandemie over te nemen, te midden van wijdverbreide kritiek op de aanpak van de crisis door het ministerie van Volksgezondheid.

Het ziet er niet naar uit dat Israël het aantal besmettingen snel weer beneden de honderd kan krijgen, nu de dagelijkse stijging iedere dag opnieuw records breekt.

Ondertussen neemt de kritiek op de regering toe en zegt 49% van de bevolking geen vertrouwen meer te hebben in premier Netanyahu en de wijze waarop hij met de crisis omgaat.

De effecten van de reeks nieuwe beperkingen die dinsdag zijn ingegaan, waaronder het beperken het aantal bezoekers aan restaurants en synagogen, het verminderen van het aantal passagiers in het openbaar vervoer, het opleggen van boetes voor het niet dragen van gezichtsmaskers en het sluiten van evenementenhallen, culturele locaties, zwembaden, sportscholen, bars en nachtclubs, zullen pas over twee weken duidelijk worden.

Tot die tijd, zo is de verwachting, zal het aantal dagelijkse besmettingen niet afnemen.

Advertentie (4)