Verplegend personeel in Israël is met een staking begonnen

Screenshot Channel 13 nieuws

Nadat de ook laatste gesprekken om tot een oplossing van het personeels te kort te komen, met het ministerie van Financiën zijn spaak gelopen, zijn verpleegkundigen in het hele land maandagmorgen om 07.00 uur met een algemene staking begonnen.

Het was niet meteen duidelijk of de staking maar één dag zou duren of dat deze voor onbepaalde tijd zou plaatsvinden.

Wat echter wel duidelijk is, is dat er op dit moment 813 verpleegsters en verplegers in quarantaine zijn, en dat daar geen vervanging voor is.

“We hebben de situatie uitgelegd aan de directeur-generaal van het ministerie van Financiën. Het moet duidelijk zijn dat het tekort aan verplegend personeel niet begon met de pandemie van het coronavirus. De verantwoordelijkheid ligt bij financiën die alle tijd hadden om dit op te lossen”, zei Ilana Cohen, hoofd van de National Nurses Union, zondag tegen de publieke omroep KAN.

De National Nurses Union kondigde vorige maand aanvankelijk een arbeidsgeschil aan, waarin stond dat de zware werkdruk van verpleegkundigen afbreuk deed aan hun vermogen om patiënten de juiste zorg te bieden.

Vorige week schreef Cohen, het hoofd van de vakbond, aan de minister van Financiën Israel Katz, waarin zij zei dat “de verpleegsters op instorten staan”.

“Het is niet langer mogelijk om door te gaan met zo een zware werkdruk. Het systeem is defect, punt”, verklaarde ze. “Wat we op dit moment nodig hebben, is meer mankracht.”

Ze beschuldigde de regering er verder van dat “patiënten en verpleegsters in de steek waren gelaten en dat het gezondheidssysteem ‘opdroogde’.”

Ze klaagde dat ziekenhuizen beademingsapparatuur hadden gekocht zonder aanvullende training te bieden, het aantal personeelsleden niet had verhoogd tot een niveau dat geschikt was voor de nieuwe omstandigheden “en coronavirus afdelingen opende zonder nieuw personeel toe te voegen.”

Er is een tekort van wel duizend stafleden, vertelde Sheba Medical Center adjunct-directeur prof. Arnon Afek vorige week aan Ynet. “Er is een groot tekort aan verpleegkundigen in vergelijking met het aantal bedden dat we in ziekenhuizen exploiteren.”

Afgelopen juli staakten verpleegkundigen in heel Israël nadat de onderhandelingen tussen de National Nurses Union en het ministerie van Volksgezondheid waren mislukt. De verpleegsters protesteerden tegen wat volgens hen slechte arbeidsomstandigheden, zware werkdruk en lage zorgstandaarden waren.

Oppositieleider Yair Lapid tweette maandagochtend dat de verpleegsters, net als de maatschappelijk werkers, die al twee weken staken, “hebben begrepen dat er geen regering in Israël is”.

Lapid beweerde dat de “afstandelijke” regering “met zichzelf bezig was” terwijl “er niemand is om de problemen aan te pakken. Iedereen die aan de frontlinie van de Israëlische samenleving staat, voelt zich verlaten.’

Het protest op maandag kreeg de steun van minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, die het chronische tekort aan verpleegkundigen in Israël erkende en de schatkist opriep om het op te lossen.

“Beste verpleegsters, mijn vrienden, ik ben met u in uw strijd”, zei Edelstein tijdens een rondleiding door het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv. “Ik heb veel waardering voor jullie geweldige, toegewijde en vitale werk.

“Het tekort aan arbeidskrachten is niet alleen te wijten aan het coronavirus”, voegde hij eraan toe. ‘Het is een continu probleem in het gezondheidssysteem dat is vergroot. Het ministerie van Financiën moet een uitbreiding van het aantal functies mogelijk maken. We zullen de gelederen versterken met hoogwaardige mankracht en het systeem ook versterken nadat we het coronavirus hebben verslagen.”

We zullen de komende dagen zien of dit opnieuw loze beloften zijn of dat er nu daadwerkelijk iets wordt gedaan om dit grote probleem in Israël aan te pakken.

Advertentie (4)