Oppositieleider Lapid roept Netanyahu op om af te treden vanwege fouten

Yair Lapid
Yair Lapid. Foto GPO

Oppositieleider Yair Lapid, leider van Yesh Atid-Telem, de grootste oppositie partij in de Knesset, riep vandaag in de Knesset aan het begin van de fractie vergadering in ongekende felle bewoordingen premier Netanyahu op om af te treden wegens “vele ernstige fouten die worden gemaakt in de strijd tegen het coronavirus.

“Benjamin Netanyahu moet aftreden. Hij heeft gefaald. Hij heeft de controle verloren. De coronacrisis wordt niet beheerd, niet economisch en niet wat betreft de volksgezondheid”, zo begon Lapid zijn toespraak.

“Hij is geen manager, hij is een PR-man. Het falen is ‘van muur tot muur’ en volledig zijn eigen schuld. Aankomende januari, op het hoogtepunt van de COVID-19 wintergolf, zal hij drie keer per week voor de rechtbank staan als beklaagde.

“Netanyahu heeft in het verleden een aantal goede dingen gedaan, maar dat is voorbij. We kunnen zo niet doorgaan. Hij moet gaan”

-Yair Lapid

Hij voegde eraan toe dat er geen nieuwe verkiezingen nodig zijn want als Netanyahu ontslag neemt, zal er binnen 48 uur een noodregering komen. “Een echte eenheidsregering, niet de enorme brokkelende regering van 36 ministers waaraan we vastzitten, maar een echte werkbare groep van 18 ministers, een efficiënte, effectieve en doelgerichte regering.”

Hij zei dat naast Yesh Atid Telem ook Naftali Bennett, Avigdor Liberman, iedereen die de realiteit onder ogen ziet eraan zal meedoen. “We zullen een goed werkplan en crisisbeheersingscapaciteiten op tafel leggen. Dat is precies wat er op dit moment ontbreekt.”

“Israëlische burgers hebben geen tijd meer. We bevinden ons in een noodtoestand. Ik roep alle facties in de Knesset op om hem, Netanyahu, de deur te wijzen. Het land is belangrijker dan ieder van ons. Netanyahu moet ontslag nemen. En wel vandaag nog.

Yisrael Beytenu-leider MK Avigdor Liberman maakte tijdens de fractievergadering van zijn partij ook van de gelegenheid gebruik om Netanyahu aan te vallen, en beschuldigde hem er ook van dat hij de coronavirus crisis verkeerd had beheerd. Liberman riep Netanyahu op alle autoriteit over te dragen aan de minister van Defensie, Benny Gantz.

“De huidige crisis is een managementcrisis, geen coronavirus crisis en geen economische crisis. Dit is een storing in het systeem, het is het onvermogen om te beslissen en het is een totaal verlies van controle ”, verklaarde Liberman.