Vertrouwen in premier Netanyahu neemt snel af

Premier Netanyahu. Foto GPO

Het vertrouwen onder de Israëlische bevolking in de manier waarop de regering de coronavirus crisis aanpakt, daalt snel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het Israel Democracy Institute (IDI).

Slechts 29,5% vertrouwt premier Netanyahu in de wijze waarop hij de pandemie probeert te bestrijden. Daarnaast heeft maar 27% van de bevolking vertrouwen in minister van Volksgezondheid Edelstein. Het vertrouwen in de medisch experts is gedaald tot 40,5%.

Sinds het begin van de pandemie stelt het Guttman Center for Public Opinion and Policy Research van het IDI om de paar weken dezelfde vragen aan het publiek.

Tijdens de ‘eerste virusgolf’ had de premier een nog vertrouwensscore van 57,5% en kwam de gemiddelde rating tussen 29 maart en 9 juni op 51,5% uit . Deze nieuwste ranglijst is zijn laagste score sinds het begin van de pandemie.

Zo’n 59,4% van de Arabieren zei ‘helemaal geen vertrouwen’ te hebben in Netanyahu.

Het vertrouwen in de gezondheidsdeskundigen van de regering daalt ook gestaag, van 63% in maart tot 40,5% deze maand. 19,6% van de Joodse Israëliërs en 31,2% van de Arabische Israëliërs geeft aan dat ze ‘helemaal geen vertrouwen hebben’.

Een andere verschuiving is dat veel meer Israëliërs bang zijn om corona te krijgen, 73,3% op dit moment. 26,5% van de Joodse Israëliërs en 46,9% van de Arabische Israëliërs zijn “enorm bang” om ziek te worden van het virus.

“De huidige onderzoeksgegevens laten een reële toename zien van zowel de angst voor infectie als de economische angst”, zegt prof. Tamar Hermann, die het Guttman-centrum runt. “Dit komt omdat de ‘tweede virusgolf’ in het hele land wordt gevoeld en het aantal werklozen weer omhoog schiet. Het resultaat – gesteund door de ondubbelzinnige gegevens – is een ineenstorting van het vertrouwen van het publiek in individuen en instanties die belast zijn met managen van de coronavirus crisis. ”

Ze merkte op dat het opvallend is dat de daling van het vertrouwen in Netanyahu niet alleen onder de respondenten is die zichzelf ‘Centrum of Links’ noemen, maar ook scherp onder de kiezers die op zijn Likud partij hebben gestemd.

Voormalig minister van Defensie Naftali Bennett heeft de laatste weken plannen bekend gemaakt over de wijze waarop de huidige pandemie zou moeten worden bestreden.

Op de vraag of Bennett de geschikte persoon zou zijn om de pandemie te bestrijden antwoordde 40% bevestigend, 38% vond dat niet terwijl 22% het niet wist.

‘We hebben ontdekt dat de ruimte van negatieve emoties veel groter is dan de ruimte van positieve emoties’, zei Hermann. “De dominante negatieve emotie is teleurstelling gevolgd door woede en uiteindelijk vervreemding.”

Ongeveer 45% van het publiek is teleurgesteld, zo bleek uit het onderzoek, en ongeveer 22,5% is boos. Slechts 7% van de Israëli’s voelt tevredenheid of vertrouwen.

“Een bijzonder interessante en verontrustende bevinding uit deze laatste peiling is , dat de regering en haar leider zich zorgen mogen maken nu blijkt dat zelfs onder Likud-kiezers, er een meerderheid is van degenen wier gevoelens tegenover de regering negatief zijn, ‘Concludeerde Hermann.

Advertentie (4)