Minister Steinmetz wil dat Israël 10 dagen in lockdown gaat en daarna de grenzen weer opent

Minister Yuval Steinmetz. Foto GPO / Gov.il

Minister van Energie, Steinmetz, wil dat Israël 10 dagen in lockdown gaat om de huidige stijging van het aantal dagelijkse virus besmettingen drastisch te verminderen.

De minister zei dat het beter is om gedurende een beperkte tijd agressieve maatregelen te nemen om de infecties te beteugelen dan niets te doen en te accepteren dat er dagelijks zo een 1.500 nieuwe virus besmettingen bijkomen.

Als een complete lockdown niet mogelijk is, er moet worden overgegaan tot een gedeeltelijke lockdown, waarbij mensen hun huis mogen verlaten om te werken of de noodzakelijke boodschappen te doen, maar voor de rest thuis moeten blijven.

‘We moeten eerst de infecties terugbrengen naar enkele tientallen per dag. Deze keer zullen we een les leren en zullen we niet alleen de economie kunnen openen, maar ook de luchtverbinding met de wereld, ”zei hij.

Hij stelde specifiek voor om het luchtverkeer weer toe te staan voor mensen die “van vitaal belang zijn voor de Israëlische economie”, en zei dat voor Israël een “verbreking van meer dan twee of drie maanden van het luchtverkeer naar Europa en de rest van de wereld, zo als nu gebeurt, uiteindelijk de fundamentele mechanismen van de industrie en de economie enorme schade zal berokkenen.”

Nadat vorige week premier Netanyahu had gezegd dat er te snel was overgegaan tot het openen van de economie, gaf ook Steinmetz toe dat de economie te snel is heropend.

De opmerkingen van Steinmetz staan haaks op die van een van de belangrijkste adviseurs van premier Netanyahu die eind vorige week beweerde dat “het publiek schuldig is aan de opleving van het virus door zich niet te houden aan het dragen van gezichtsmaskers en aan het feesten is in clubs en dakterrassen”, iets wat hem op grote kritiek kwam te staan.

Ondertussen zei de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Chezy Levy dat “het niet de bedoeling om het aantal tests op enigerlei wijze te verminderen, maar in plaats daarvan te overwegen of we inplaats van te testen in volgorde van aankomst we niet beter zouden moeten testen in volgorde van belangrijkheid, zoals risicopatiënten, ouderen, of hun verzorgers”.

“We voeren 27.000 tests per dag uit per dag en we zijn van plan nog meer te gaan testen. We zijn op geen enkele manier van plan het aantal tests te verminderen, maar we zullen prioriteiten stellen om de mensen te bereiken die sneller moeten worden getest, ”zei Levy.

Het grote probleem is dat de laboratoria het aantal testen niet meer aankunnen. Gezondheidsorganisaties hebben aan Levy laten weten dat ze niet over de mankracht beschikken om meer tests uit te voeren onder door de regering vastgestelde streefwaarden.

Advertentie (4)