Berlijnse kroeg van joodse eigenaar doelwit van neonazi’s

Beelden van de verwoeste kroeg

Nadat een bar in Berlijn op 14 augustus in brand werd gestoken, is er dinsdagavond door honderden Duitse burgers een solidariteitsbijeenkomst gehouden. De joodse eigenaar wordt al jaren bedreigd door rechtsextremisten.

De kroeg is verwoest en het interieur is bijna volledig uitgebrand. Niemand raakte gewond. Het mag als een geluk worden beschouwd dat het vuur zich niet heeft verspreid naar andere delen van het huis waar mensen wonen.

Het is de vierde aanval op de bar Morgen wird besser in een paar jaar tijd. De laatste keer in 2019 werd er ingebroken. Buurtbewoners die, net als de kroegbaas, niet bij naam willen worden genoemd, zeggen dat de kroeg met de joodse eigenaar doelwit is van neonazi’s.

De eigenaar ontvangt al jaren regelmatig bedreigingen via de telefoon, de laatste was vorige week maandag. Daarin werd hem verteld dat hij weg moest. In een gesprek met de Tagesspiegel zegt hij dat er ook antisemitische slogans en motieven op de muren van zijn bar worden gekalkt.

Vijf mensen met kale hoofden en gevechtslaarzen zouden vaker in het restaurant hebben gegeten en rondgesnuffeld.  Ook werden er opmerkingen gemaakt dat joden kakkerlakken zijn. Af en toe vind je stickers in de bar zoals “Foreigners safe trip home”.

De eigenaar heeft al meerdere keren aangifte gedaan bij de politie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)