Drone voedt met uitsterven bedreigde gierkuiken in Israël (video)

Moment waarop de drone het eten laat vallen (zwarte stipje in het midden) .Screenshot video

Vale gieren zijn monogaam en worden steeds zeldzamer in Israël. In de jaren vijftig waren er nog honderden paren in Israël, tegenwoordig zijn dat er nog maar zo’n 60. Groot was dan ook de vreugde toen in februari een kuiken werd geboren uit het gelukkige paar K74 (vrouwelijk) en T49 (mannelijk).

Moeder, vader en baby werden gevolgd door Israel Raptor Nest Cam in een project dat werd gecoördineerd door de Israeli Nature Parks Authority en het Israel Ornithological Center of the Society for the Protection of Nature in Israel.

De ouders zorgden voor voedsel voor het kuiken en alles leek goed te gaan. Tot K74 tegen een hoogspanningslijn vloog en geëlektrocuteerd werd. De plotseling alleenstaande vader, T49, kon niet alleen voor zijn kroost zorgen.

Het eerste plan van de natuurbeschermers was om de klif op te klimmen en het kuiken mee te nemen om het in gevangenschap te voeden. Maar deze optie liet men varen toen er zich een andere mogelijkheid aandiende, namelijk voedsel brengen per drone.

Maar standaard drones die met een joystick worden bediend zouden waarschijnlijk tegen de gevaarlijke klif crashen.

De Israëlische startup Xtend schoot te hulp met hun software en hardware waarmee de gebruiker een virtual reality-bril opzet en kan zien wat de drone in 3D ziet. De operator bestuurt vervolgens de drone door in de richting ‘te wijzen’.

“Je beweegt je vinger als een laserpointer en de drone beweegt”, zei Matteo Shapiro, de Chief Experience Officer van Xtend, vorig jaar tegen ISRAEL21c. “Als je naar het einde van een boom wijst, weet de drone dat je naar de rand van die boom wijst.”

Xtend werkte al samen met het Yahalom-gevechts techniekeenheid van het Israelische leger dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van explosieven. Na contact opgenomen te hebben met het leger bereiden vrijwilligers van de Yahalom eenheid zich voor om de eerste oefenvluchten uit te voeren.

Nadat ze de routine onder de knie hadden werd een zogenaamde moeder-drone ingezet die werd aangedreven door het Wolverine-platform van Xtend om het eerste voedsel af te leveren.

Dit werkte, de vader werd niet bang van de drone en het kuiken kreeg het voedsel dat het nodig had.

De moeder-drone bleef elke twee tot drie dagen voedsel bezorgen, totdat de kleine gier eind juli oud genoeg was om uit te vliegen en zelf op voedsel te gaan jagen.

Op de vraag of hij ooit had gedacht dat de technologie van zijn bedrijf zou worden gebruikt om een ​​met uitsterven bedreigde gier te redden, vertelde CEO Aviv Shapiro aan ITV’s News om 10 uur dat het “een use case was waar we nooit aan hadden gedacht. Als je een bedrijf opzet, bouw je iets op voor een bepaalde markt. Je denkt niet na over alle mogelijkheden die je zou kunnen vinden. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)