El Al toestel landt in Abu Dhabi en schrijft geschiedenis

Het El Al toestel na landing in Abu Dhabi . Screenshot

Vandaag is er geschiedenis geschreven en staat er een El AL toestel met Davidsster aan de grond op de luchthaven van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Bovendien was het de eerste keer dat een commerciële vlucht vanuit Israël door het luchtruim van Saudi Arabië vloog.

Vlucht LY 971 met aan boord een hoge Israëlische delegatie geleid door het hoofd van de National Security Council (NSC), Meir Ben-Shabbat en een Amerikaanse delegatie geleid door Jared Kushner, vloog naar de VAE voor gesprekken over de economie, toerisme, handel en om te praten over de details van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de VAE. Naar verwachting zullen deze binnen de komende twee maanden officieel worden bekrachtigd tijdens een ceremonie in het Witte Huis.

Na een vertraging van 45 minuten vertrok vlucht LY 971 om 11.21 van de luchthaven Ben Gurion Airport bij Tel Aviv en vloog kort daarna het Saoedi-Arabische luchtruim binnen. Het koninkrijk had zondag ingestemd met het verzoek van Israëlische functionarissen om door het Saudische luchtruim te mogen vliegen, wat een tijdsbesparing van ruim vier uur opleverde.

De Israëlische en Amerikaanse delegatieleiders staan de pers te woord. Screenshot tv

Op vragen van journalisten aan boord van het vliegtuig welke landen in het Midden-Oosten zullen volgen om vrede met Israël te sluiten, grinnikte Kushner en zei: “Ik ken de mensen in Israël goed en als er iets bereikt is, zeggen ze wat de toekomst biedt. Ik ga het Israëlische volk maar één dag vragen … laten we even de tijd nemen om het te vieren. “

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien zei dat hij “hoopvol is dat dit de eerste stap zal zijn in het creëren van momentum dat ertoe zal leiden dat andere landen besluiten dat het in hun eigen belang is om de banden met Israël te normaliseren.”

Kushner zei dat het lang Trumps visie voor het Midden-Oosten is geweest om te midden van “conflict, chaos en verdeeldheid van de afgelopen decennia te geloven dat we een nieuwe hoop kunnen inluiden dat vrede mogelijk is.”

“Een van de geweldige dingen die ik zo leuk vind aan het werken met deze president is dat hij niet op zeker speelt. Hij probeert uitdagingen aan te gaan. Vrede in het Midden-Oosten was iets dat een echte bezigheid werd,” zei hij.

Vlucht LY972 keert dinsdag terug naar Israël. De nummers voor deze twee vluchten, LY 971 en LY 972 zijn de respectievelijke internationale toegangscodes van de VAE en Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!