Gantz: ‘Komende dagen kritiek voor regering’

Benny Gantz. Screenshot YouTube

Minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz zei tijdens een vergadering van de Blauw-Wit-fractie dat “de komende dagen cruciaal zullen zijn voor het voortbestaan van deze regering”. Gantz beschuldigde premier Netanyahu ervan een ‘partijtje poker’ te spelen.

In een woensdagavond naar de pers verstuurde verklaring schreef Blauw-Wit dat Netanyahu verkiezingen wil uit persoonlijke overwegingen. “De Likud lijkt te zijn vergeten dat er een miljoen werkloze burgers zijn. Netanyahu zou er beter aan doen zijn ministers uit de tv-studio’s te halen en ze weer aan de coronavirus-crisis te laten werken.”

Blauw-Wit en de Likud hebben tot maandagavond 24 augustus de tijd om een ​​staatsbegroting aan te nemen, iets wat praktisch onmogelijk is in de resterende tijd die nog over is.

Het alternatief is om een wetsvoorstel goed te keuren voor 100 dagen uitstel. Dat wetsvoorstel is in de eerste van drie lezingen goedgekeurd, maar de Likud stelt verschillende eisen als voorwaarde voor verdere steun bij de andere stemmingsronden.

Het draait volgens Gantz allemaal om het feit dat Netanyahu naast de veranderingen met betrekking tot de staatsbegroting een aantal andere eisen heeft neergelegd die er voor zouden moeten zorgen dat hij daar zijn voordeel mee kan doen tijdens zijn komende rechtszaak wegens fraude en omkoping.

“Niets rechtvaardigt verkiezingen”, zei Gantz tegen zijn factie en beschuldigde Netanyahu ervan “poker te spelen” ten koste van Israël.

Naar aanleiding van berichten dat Netanyahu de wijzigingen in het regeerakkoord door wil voeren om tijdens zijn komende rechtszaak daarvan profijt te hebben zei Gantz dat “mijn partij bereid is compromissen te sluiten zolang die in het belang van het land en zijn inwoners zijn”.

Ondertussen lijkt Netanyahu al een verkiezingscampagne te zijn gestart met zijn bezoek aan de Machane Yehuda markt waar de belangrijkste aanhang voor hem en zijn Likud partij zich bevindt en hij door mensen werd toegejuicht onder het roepen van Bibi, Melach haoloam (Bibi, Koning van de wereld), Bibi, melech Yisraël (Bibi, koning van Israël)

Vandaag, donderdag, zal ongetwijfeld meer duidelijk worden of Israël richting verkiezingen in november gaat, of dat er een compromis wordt gevonden waardoor deze nog een aantal maanden vooruit worden geschoven.

Eén ding is de Israëlische kiezer wel duidelijk, blijkt uit de verschillende tv journaals en Hebreeuwse media, al het geruzie in de regering kan alleen maar betekenen dat er nieuwe verkiezingen aankomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)