Israëlische delegatie komende week naar de VAE

Mossad-chef Yossi Cohen een jaar geleden tijdens de IDC conferentie. Screenshot Channel 12

Een Israëlische delegatie zal de komende dagen naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) reizen om de leiding van de Golfstaat te ontmoeten, volgens een rapport van het doorgaans goed ingevoerde Channel 12 nieuwskanaal in Israël. De bedoeling is om in eerste instantie de formele betrekkingen te normaliseren, waarna over enkele weken een ontmoeting tussen de leiders van beide landen zal kunnen plaatsvinden.

Het tv-kanaal zegt ook dat ‘een hoge Israëlische functionaris het team zal leiden’. Ondertussen meldt Ynet nieuwssite dat de functionaris Mossad-chef Yossi Cohen betreft. Hij zou naar verluidt het afgelopen jaar de normalisatie-inspanningen hebben geleid.

Ongeveer een jaar geleden benadrukte Mossad-chef Yossi Cohen de kansen van Israël in de Golfregio: “De Mossad lokaliseert nu een zeldzame kans, misschien wel de eerste keer in de geschiedenis van het Midden-Oosten, om een ​​regionale verstandhouding te bereiken dat zal leiden tot een alomvattend vredesakkoord”.

Donderdag belden voormalige hooggeplaatste leden van het defensie-establishments om het hoofd van de Mossad te feliciteren met het bereiken van de overeenkomst met de VAE.

“Ik voelde mij een beetje als een tiener. Ik had nooit gedacht dat ik mij zo zou voelen”, aldus Cohen.

“Donderdagavond was een zeer opwindende avond voor de Mossad. Onze taak bij de Mossad is niet alleen om te voorkomen dat een oorlog escaleert of om terroristische aanslagen tegen Israël te dwarsbomen, maar ook om vredeskansen te promoten”, aldus de Mossad-chef.

“Dit is wat we hebben gedaan en het is een groot gevoel van voldoening voor alle medewerkers van onze organisatie die betrokken waren bij dit belangrijke werk en mede hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze overeenkomst. Ik ben trots op ze”, aldus Cohen.

Vorig jaar sprak Cohen op de jaarlijks Internationale Conferentie van het IDC in Herzliya en hintte hij naar de mogelijkheid van vrede met Arabische landen: “De Mossad is ontworpen om Israël te beschermen tegen de gevaren van oorlog, maar in mijn ogen speelt hij een even belangrijke rol om kansen voor vrede te identificeren. En nog belangrijker, om stappen te ondernemen die de vrede kunnen bevorderen.”

“Vrede is een hoogste waarde en onze principes van oorlogvoering – waaronder durf, creativiteit en het streven naar contact – passen we ook toe in de campagne voor vrede”, zei Cohen toen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)