Israëlische luchtmacht gaat eerbetoon aan vermoorde Israëlische sporters brengen

De door Palestijnse terroristen in 1972 in München vermoorde Israëlische atleten

Tijdens de komende gezamenlijke oefening met de Duitse luchtmacht zullen voor het eerst Israëlische legertoestellen op Duitse bodem landen. Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht zullen als eerbetoon over voormalig concentratiekamp Dachau vliegen en over het vliegveld Fürstenfeldbruck bij München, waar 9 van de 11 Israëlische atleten door Palestijnse terroristen werden vermoord.

Generaal-majoor Norkin (m), Ankie Spitzer (L), Ilana Romano (r). Foto IDF woordvoerders eenheid

Het geplande eerbetoon werd afgelopen vrijdag door de commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal-majoor Amikam Norkin, bekendgemaakt tijdens een bijzondere ontmoeting met vertegenwoordigers van de nabestaanden van de omgekomen Israëlische atleten, waaronder Ankie Spitzer en Ilana Romano, wiens echtgenoten Andre Spitzer en Yossef Romano tot de slachtoffers behoorden.

Ook het hoofd van het Israëlische Olympisch Comité, Igal Camri, was bij deze ontmoeting aanwezig.

Hoofd van Israëls Olympisch Committee, Igal Camri, overhandigd de Israëlische Olympische vlag die tijdens de vlucht mee zal gaan. Foto IDF woordvoerders eenheid

De opperbevelhebber van de IAF, Amikam Norkin, zei in zijn toespraak : “Bedankt dat u uw tijd heeft willen besteden aan het praten en het delen van uw gevoelens met ons.”

“Als onderdeel van onze strategie gaan we banden aan met luchtmachten uit verschillende landen. Deze verbinding met de Duitse luchtmacht is meer dan alleen een tactiek die ons in staat stelt te leren en te vliegen naar plaatsen die we nog niet kennen. In zekere zin dient deze verbinding als brug voor de staat Israël”, aldus Norkin.

Ankie Spitzer overhandigd het herdenkingsboek over Andre Spitzer. Foto IDF woordvoerders eenheid.

“We doen dit terwijl we het ons altijd zullen blijven herinneren en nooit zullen vergeten. Veel van de IAF-strijders zijn kleinkinderen van overlevenden van de Holocaust en in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de helft van de IAF-piloten zelf overlevende van de Holocaust. Ondanks alles wat er gebeurd is geloven we dat dit het juiste is om te doen”, zei Norkin.

“Uitmuntendheid is een zeer belangrijke waarde voor ons in de IAF. We kijken op naar de atleten die de Olympische Spelen hebben gehaald en laten ons inspireren door uitmuntendheid in sport. Persoonlijk zullen we, wanneer we daar overheen vliegen, alle mensen gedenken die de staat Israël vertegenwoordigden en werden vermoord alleen om het feit dat ze vertegenwoordigers van de staat Israël waren, aldus Norkin.

Hij beëindigde zijn toespraak met : “We buigen ons hoofd en herinneren het ons en kijken omhoog naar de toekomst. We begrijpen dat we hier zijn voor de toekomst, maar we vergeten niet en we weten dat alles wat we doen is om de toekomst van de staat Israël en de komende generaties te verzekeren”.

Na hem sprak de dochter van Yossef Romano, Oshrat Romano Kendel.

“Wetende dat de IAF de slachtoffers van het bloedbad op de Olympische Spelen in München gaat herdenken door over de Olympische dorp te vliegen en het vliegveld is naar ons gestuurd als een godsgeschenk”.

“Wij, de vertegenwoordigers van de nabestaanden, hebben een voortdurende wil om de uitverkoren atleten van Israël te herinneren en nooit te vergeten. De beslissing om onze dierbaren in deze tijd te herdenken is zeer ontroerend en geeft ons de krachtige herdenking in een gedeelde demonstratie van hoop en herinnering, aldus Oshrat.

“Het is een ontroerend gebaar dat een verhaal over vooruitgang vertelt. Gelet op de triomf van de geest en de herinnering aan een natie die zijn verleden kent en streeft naar een betere toekomst, moge jullie gezegend zijn, slagen in je missies en veilig terugkomen”, zo beëindigde Oshrat haar toespraak.

Herdenkingsmonument voor de vermoorde Israëlische sporters in Olympisch dorp in München . Screenshot YouTube

In een telefonische reactie, liet Ankie Spitzer aan Joods.nl weten dat de bijeenkomst een bijzondere waarde voor haar had en voegde daar aan toe “waar de Duitse autoriteiten in 1972 weigerden de speciale elite eenheid van de IDF, Shayeret Matkal, te laten invliegen om de Israëlische atleten te redden, zullen nu, 48 jaar later Israëlische straaljagers over de plek vliegen waar ze zijn vermoord, een mooier eerbetoon bestaat er niet”, aldus Ankie Spitzer.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!