Moordenaar vredesactivist noemt demonstranten ‘ziektekiemen’ en roept op tot moord

Yona Avrushmi heeft 27 jaar in de gevangenis gezeten omdat hij activist Emil Grunzweig had vermoord tijdens een vredesbijeenkomst in 1983 door een handgranaat in de menigte te gooien. Screenshot / kanaal 12

Anti-Netanyahu-demonstranten hebben zaterdag bij het politiebureau van Kfar Saba een klacht ingediend tegen Yona Avrushmi, de moordenaar van de linkse activist Emil Grunzweig, naar aanleiding van opmerkingen die hij vrijdagavond in een tv-interview had gemaakt waarbij hij de demonstranten ‘ziektekiemen’ noemde en daarbij suggereerde dat tegendemonstranten ‘wel zouden weten wat te doen.”

Yona Avrushmi, die Emil Grunzweig, een Peace Now-activist, tijdens een vredes bijeenkomst in 1983 vermoordde door een granaat in de menigte te gooien, zei vrijdag in een Channel 12-interview dat het onwaarschijnlijk is dat hij zaterdagavond de anti-Netanyahu-protestbijeenkomsten zal bijwonen, maar dat degenen die wel aanwezig zijn ‘weten wat ze moeten doen’, daarmee duidelijk oproepend tot geweld tegen de anti Netanyahu demonstranten.

Toen hem vrijdag werd gevraagd naar de lopende protesten tegen Netanyahu, zei hij dat de demonstranten “ziektekiemen zijn, daar is verder geen argument voor, ze verspreiden ziekten en moeten uit de samenleving worden verwijderd”, verwijzend naar een citaat dat hij maakte tijdens het politieonderzoek in 1985 toen hij hen vertelde over “ziektekiemen die moeten worden verwijderd”.

“Als je van iemand houdt, ben je bereid voor hem te sterven. Ik hield toen van Begin zoals ze Netanyahu nu bewonderen. En ik hou meer van Netanyahu dan van Begin ”, zei Avrushmi in het interview, verwijzend naar het deel van de mensen dat de protesten tegen Netanyahu niet bijwoont.

Hij verwees ook naar de anti-Netanyahu-demonstranten als “slechte mensen” en “haters van Israël”, eraan toevoegend dat hij “hen haat en zij mij”.

Toen hem werd gevraagd of hij de demonstratie bij premier Benjamin Netanyahu’s woning aan Balfour Street in Jeruzalem zaterdagavond zal bijwonen, zei Avrushmi dat hij niet ‘naar Balfour zou gaan’, maar ‘sommige jonge jongens gaan, en ze weten precies wat ze moeten doen, ze weten precies wat TE doen.”

Evenzo, toen hem werd gevraagd naar de avond van de bijeenkomst in 1983, zei Avrushmi dat hij “de granaat niet had gekocht om hem thuis te laten. Ik gooide het in de menigte en ging naar huis om te slapen.”

In 1985 kreeg Avrushmi een levenslange gevangenisstraf en in 2011 werd hij na 27 jaar vrijgelaten.

De Crime Minister-groep eiste dat Avrushmi zou worden gearresteerd om “een duidelijke boodschap van afschrikking en zero-tolerantie te sturen naar de jongeren die hij aanmoedigde”. De groep bekritiseerde de Israëlische nieuwszender Channel 12 voor het uitzenden van het interview.

“In een functionerend land zou de premier de moordenaar onmiddellijk hebben veroordeeld, maar in Israël begint de opruiing in 2020 in Balfour”, zei de groep in een verklaring, gericht tegen Netanyahu. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!