Ballonnen met explosief gevonden, Hamas dreigt met einde wapenstilstand

Cluster ballonnen met granaat eronder in Kibboets Nir Oz. Foto: Eshkol regionale raad

Een cluster ballonnen met daaraan een explosief is vanuit Gaza naar Israël gelanceerd. Inwoners van Kibboets Nir Oz troffen het explosief aan in een landbouwveld afgelopen zaterdag. Ondertussen heeft Hamas de Egyptische bemiddelaar geïnformeerd dat de wapenstilstand aan de grens met Israël snel zal eindigen.

Ter plaatse geroepen explosievendienst heeft het explosief, wat een granaat bleek te zijn, geneutraliseerd. “Na het incident willen we nogmaals benadrukken: bij een incident waarbij een verdacht object is geïdentificeerd, moet men zich van de plaats verwijderen, niets aanraken en dit onmiddellijk melden aan het beveiligingspersoneel”, aldus de regionale Eshkol raad in een verklaring.

Ondertussen werd in de Libanese krant Al-Akhbar, die algemeen wordt beschouwd als een pro-Hezbollah en pro-8 maart alliantie (pro-Syrische regering krant), gemeld dat Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook de Egyptische bemiddelaar hadden geïnformeerd dat de periode van rust aan de grens met Israël spoedig zou eindigen.

Dit bericht komt te midden van oplopende spanningen aan de grens met Gaza, sinds de afgelopen week vrijwel dagelijks clusters ballonnen met explosieven en brandende objecten richting Israël werden opgelaten en op diverse plaatsen brand en schade heeft veroorzaakt.

Op donderdag werd er een cluster ballonnen met explosief in Arad aangetroffen, zo een 80 kilometer verwijderd van de Gaza.

Ook werd er verleden week een raket vanuit Gaza richting Israël afgevuurd die door de Iron Dome in de lucht onschadelijk werd gemaakt.

“De staat Israël zal geen enkele schending van de soevereiniteit toelaten en geen schade laten toebrengen aan de inwoners van het zuiden”, zei plaatsvervangend premier en minister van Defensie Benny Gantz donderdag.

“In Gaza moet duidelijk zijn dat er geen andere oplossing is, alleen het naar huis terugbrengen van onze jongens en vrede zal leiden tot economische groei in de Gazastrook. Als de terroristische organisaties dat nog niet begrepen hebben: “wie Israël op de proef stelt, zal zwaar worden getroffen”, voegde Gantz eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!