Kans op breuk coalitie in Israël neemt toe

Ter illustratie. Foto GPO

De kans dat er voor de vierde keer nieuwe verkiezingen in Israël zullen worden gehouden neemt toe nu de er voor de gebruikelijke kabinetsvergadering van zondagochtend geen agenda is samengesteld, waardoor deze bijeenkomst niet door zal gaan.

De belangrijkste reden dat er geen agenda is samengesteld is het feit dat premier Netanyahu als agendapunt een begroting tot eind van dit jaar wil indienen, terwijl Blauw & Wit van Gantz zich wil houden aan de drie maanden geleden gesloten coalitieovereenkomst waarin een begroting was afgesproken tot eind 2021.

Volgens het coalitieakkoord moeten beide partijen akkoord gaan met de agenda voor de wekelijkse kabinetsvergadering, die doorgaans op zondag wordt gehouden. Maar zonder afgesproken agenda werd de vergadering afgeblazen.

Indien er op 25 augustus geen begroting is zal de Knesset automatisch worden ontbonden waardoor nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zijn.

Gantz is van mening dat als Netanyahu zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, hij zich mogelijk zich ook niet zal houden aan andere afspraken zoals het rouleren van het premierschap in oktober 2021.

Twee niet bij naam genoemde Likud ministers lieten vrijdagavond aan Channel 13 nieuws weten tegen de manier te zijn waarop Netanyahu nieuwe verkiezingen probeert af te dwingen.

“Ik begrijp het gedrag van de premier niet, niet in termen van politiek voordeel of in termen van nationaal voordeel. Als hij ons naar verkiezingen sleept, zien we eruit als politiek onstabiel Libanon. Het wordt een economische ramp. “

De minister merkte ook op dat Netanyahu waarschijnlijk niet veel beter af zal zijn na een dergelijke verkiezing: met Naftali Bennett’s Yamina snel stijgend in de peilingen ten koste van Likud.

Ondertussen wordt de chaos in Israël groter, zijn er bijna 1 miljoen werkelozen en is er ruzie binnen het coronavirus kabinet omdat de meerderheid de kant kiest voor de adviezen van virus tsaar, professor Gamzu, in plaats mee te gaan met de beperkingen die Netanyahu wil afdwingen.

Daarnaast wordt er door Netanyahu met geld gestrooid wat zo’n 8,5 miljard shekel (2,2 miljard euro) gekost heeft terwijl niemand weet of dat geld er is.

“Uiteindelijk was het een vergissing om onder Bibi toe te treden tot de regering als na drie maanden alles al uit elkaar valt”, vertelde een niet bij naam genoemde Blauw & Wit partijfunctionaris aan de krant Yedioth Ahronoth

“We waren niet zeker of Netanyahu de rotatieovereenkomst voor het premierschap zou nakomen, maar nu blijkt dat hij niet eens wacht tot november 2021 en alles nu wil ontmantelen, simpelweg uit angst dat Blauw en Wit chef Benny Gantz hem zal vervangen als premier. “

In een interview met de publieke omroep KAN riep oppositie MK Moshe Ya’alon van Yesh Atid-Telem Blauw en Wit op om de regering te verlaten en zei dat er in plaats daarvan een coalitie zou moeten komen zonder Netanyahu.

“Ik roep Benny Gantz en Gabi Ashkenazi op om te vertrekken uit wat duidelijk geen eenheidsregering is. Het is mogelijk om een ​​coalitie te vormen zonder Netanyahu, die een groot deel van het publiek bedrogen heeft, ”zei Ya’alon.

Ya’alon tweette later een rechtstreeks pleidooi aan zijn voormalige politieke partner.

‘Benny, wat moet er nog meer gebeuren of gezegd worden zodat je begrijpt dat je in de val gelopen bent? Begrijp je nog niet dat het met Bibi niet zal werken?

Hij voegde daaraan toe dat de partijen nog steeds konden samenwerken om “wetten uit te vaardigen tegen corruptie en verval. We zullen de regering in de huidige Knesset veranderen en het land redden”, aldus Ya’alon.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!