Tienduizenden protesteren tegen het beleid van Netanyahu

Demonstratie in Jeruzalem. Screenshot Channel 13 nieuws

Voor de zevende week op rij protesteerden tienduizenden Israëliërs tegen het beleid van premier Netanyahu. Onder de leus ‘Bibi go Home’ en ‘Let my People Go’ demonstreerden 32.000 demonstranten bij de residentie van de premier in Jeruzalem. Ook in Ceasarea bij zijn privéwoning en op andere locaties in het land waren duizenden op de been.

De demonstratie leek de grootste tot nu toe te zijn van een groeiende beweging die de afgelopen maand duizenden Israëliërs gemotiveerd heeft de straat op te gaan om tegen Netanyahu te demonstreren.

Opvallend was dat er tijdens de demonstratie in Jeruzalem veel gezinnen met kinderen aanwezig waren. Daarnaast viel op dat er ook demonstranten waren die zeiden ‘rechts’ te zijn en in de nederzettingen op de Westbank te wonen.

Veel demonstranten waren verkleed als buitenaardse wezens als reactie op de zoon van de premier, Yair Netanyahu, die eerder deze week de demonstranten als zodanig omschreef.

Naast veel mensen die door de coronavirus pandemie werkloos zijn geraakt waren er deze keer ook veel ondernemers onder demonstranten omdat eerder was opgeroepen zich bij de demonstratie aan te sluiten, in plaats van kleinere aparte demonstraties te houden.

Veel demonstranten hielden handgemaakte borden vast waarin ze lieten blijken de, wat zij noemde afstandelijke regering, af te keuren en Netanyahu opriepen om “mijn volk te laten gaan.”

Ook waren er veel borden te zien met de tekst “we zijn ziek van corruptie!

Oppositieleider en voorzitter van Yesh Atid Yair Lapid sprak zijn steun uit voor de protesten, die volgens hem alleen maar groter worden. “Het protest groeit omdat het rechtvaardig en authentiek is. Dit is ons land. Niemand zal het van ons aannemen. Niemand zal onze stem negeren, ‘zei Lapid.

Eerder op zaterdag hadden organisatoren van de demonstratie aangifte gedaan tegen de Yona Avrushimi, die in een tv interview vrijdagavond over de demonstranten zei dat het “ziektekiemen zijn die moeten worden verwijderd”.

Avrushimi was in 1985 veroordeeld tot levenslang wegens de moord op vredesactivist Emil Grunzweig, maar kwam na 27 jaar vrij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!