Na 23 branden in zuid-Israël valt IDF Hamas-doelen aan

Blusvliegtuig blust een van de branden in zuid-Israël. Screenshot Chanbel 13 nieuws

Zaterdag waren er opnieuw branden in zuid-Israël. Deze keer werden er 23 branden geteld. Reden voor de IDF om de afgelopen nacht opnieuw Hamas-doelen in Gaza aan te vallen.

Deze keer werden diverse militaire posten van Hamas door tanks vanuit Israël beschoten, waarbij grote schade ontstond, maar geen gewonden of doden werden gemeld.

Hamas is al enige weken bezig middels ballonnen met brandende objecten en explosieven branden in zuid-Israël te veroorzaken, soms vergezeld met raketten. Zogenaamd uit onvrede over de, in de ogen van de Hamas-kopstukken, te lage bedragen hulpgelden die uit Qatar komen én om Israël te dwingen akkoord met het doorlaten van alle goederen die Hamas zegt nodig te hebben. Israel wil echter voorkomen dat materiaal Gaza instroomt die gebruikt kunnen worden voor de productie van wapens en raketten.

Daarnaast wil Hamas dat Israël ingaat op de eisen die Hamas stelt, o.a. het toelaten duizenden arbeiders uit Gaza.

Rook stijgt op van een door de IDF aangevallen Hamas posten in Gaza. Screenshot Channel 13 nieuws

De gebeurtenissen op zaterdag speelden zich af nadat de gezant van Qatar, Mohammed al-Emadi, weer naar Gaza was teruggekeerd na overleg met Israëlische diplomaten.

Eerder deze week bracht al-Emadi al een koffer met 30 miljoen dollar naar de Gaza, een bedrag wat Hamas te laag vond omdat ze 200 miljoen dollar hadden geëist.

De pro-Hezbollah krant Al-Akhbar meldde zaterdag dat de militaire vleugels van Hamas en andere terreurorganisaties in de Gazastrook zich hebben voorbereidt op een langdurig, gezamenlijk militaire conflict tegen Israël.

De groepen zouden nu begonnen zijn met het coördineren van de inspanningen om het aantal en de frequentie van brandgevaarlijke ballonnen op Israël te verhogen, aldus de krant Al-Akhbar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!