Netanyahu biedt ultraorthodoxe partijen 400 miljoen shekel voor steun nieuwe verkiezingen

Premier Netanyahu met Jacov Litzman (L) en Aryeh Deri (R). Foto Kobi Gideon/GPO

Nieuwszender Channel 12 bracht dinsdagavond het nieuws naar buiten dat premier Netanyahu de drie ultraorthodoxe coalitie partijen 400 miljoen shekel (100 miljoen euro) heeft aangeboden voor hun religieuze scholen als zij hun oppositie tegen nieuwe verkiezingen laten varen.

Het bedrag komt bovenop het geld dat al in het ultraorthodoxe onderwijssysteem wordt gestort ter voorbereiding op het komende schooljaar en is toegezegd ondanks dat er geen begroting is, aldus het rapport.

Procureur-generaal Avichai Mandelbit maakt volgens het bericht bezwaar tegen het plan, hoewel hij later in een verklaring namens hem ontkende dat hij was geraadpleegd of een advies had uitgebracht.

Het bericht komt te midden van gesprekken waaruit bleek dat de kortstondige eenheidsregering haar einde nadert. Netanyahu’s Likud-partij staat momenteel op gespannen voet met haar Blauw-Wit partner over de vraag of een eenjarig budget voor de rest van 2020 moet worden aangenomen, zoals Netanyahu wil, of het tweejarige budget zoals dat is afgesproken tijdens de coalitie onderhandelingen en waar de leider van de Blauw-Wit partij, Benny Gantz, zich op beroept en aan vast blijft houden.

De twee ultraorthodoxe partijen, Shas, onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, en Verenigd Thora Jodendom, onder leiding van minister van Huisvesting Yaakov Litzman, zouden Netanyahu onder druk zetten om een ​​akkoord met Gantz te bereiken en de begroting voor de vastgestelde datum van 25 augustus aan te nemen. Er wordt zelfs gedreigd hun langdurige steun voor Netanyahu in te trekken indien hij tot het uitschrijven van een vierde verkiezingsronde zou overgaan.

Volgens het bericht van dinsdag is het geld voor de yeshiva’s in de nog niet goedgekeurde begroting opgenomen, maar Netanyahu biedt aan om het onmiddellijk te overhandigen zonder te wachten op goedkeuring van de begroting.

In ruil daarvoor hoopt Netanyahu dat Verenigd Thora Jodendom en Shas minder weerstand zullen bieden tegen nieuwe verkiezingen, aldus de Israëlische nieuwszender Channel 12.

Een bron uit de Verenigd Thora Jodendom partij bevestigde aan de nieuwszender dat het geld op tafel lag, maar zei dat het geen ultraorthodoxe steun zou kopen voor nieuwe verkiezingen.

“Deze 400 miljoen shekel is ‘eerste hulp’ voor de yeshiva’s die hunkeren naar een budget, het is het minimum dat we kunnen krijgen”, zei de niet nader genoemde bron. “We zullen ons blijven verzetten tegen nieuwe verkiezingen, zelfs als we dit geld krijgen, maar het zal het makkelijker maken om verkiezingen te accepteren en ons ervan weerhouden extreme maatregelen te nemen om verkiezingen te voorkomen.”

Oppositie MK Avigdor Liberman, leider van de seculiere rechtse Yisrael Beytenu-partij, schreef in reactie op Twitter: “De toevoeging van 400 miljoen shekel aan de ultraorthodoxe partijen op dit moment is geen budget voor de yeshiva’s maar een overgave aan de eisen van Deri en Litzman en tevens omkoping.’

Een verklaring van het kabinet van de premier zei: “het rapport is onjuist, er is geen verband tussen beide zaken. Netanyahu is van mening dat alles moet worden gedaan om verkiezingen te voorkomen en de begroting onmiddellijk van kracht te laten worden. ”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!