Slechts 1 op de 10 tevreden met aanpak coronacrisis door Netanyahu

Premier Netanyahu. Foto GPO

Slechts één op de tien Israëliërs is tevreden met hoe premier Benjamin Netanyahu de coronacrisis aanpakt. Dit blijkt uit een recente enquête van het Israel Democracy Institute, meldt de Jerusalem Post.

De enquête werd gehouden tegen de achtergrond van de al weken durende landelijke demonstraties op zaterdagavond, voornamelijk uit protest tegen de manier waarop Netanyahu omgaat met de uitbraak van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende financiële crisis. Het werd uitgevoerd onder zowel Arabische als Joodse inwoners, door het Guttman Center for the Study of Public Opinion and Policy.

Uit de peiling blijkt dat meer dan een kwart van de Israëliërs (28%) buitengewoon ontevreden is over de manier waarop Netanyahu de coronavirus crisis aanpakt. Slechts ongeveer een op de tien (9,5%) is zeer tevreden. De score werd gegeven op een schaal van één tot vijf, waarbij vijf uiterst tevreden betekend en één helemaal niet tevreden.

Ongeveer 16% gaf een vier, wat betekent dat een kwart (25,5%) de premier steunt bij zijn aanpak van de crisis.

17% van de Israëliërs geeft aan de beperkingen niet begrijpen en 19% van de deelnemers aan het onderzoek heeft nog vertrouwen overheidsinstellingen, tegenover 52% in eerdere onderzoeken.

Ongeveer een derde (31%) van de Israëliërs is ontevreden over de manier waarop de regering de crisis in zijn geheel aanpakt, vergeleken met de 11% van de Israëliërs die vinden dat de regering de crisis goed aanpakt.

Aangezien de regering moeite heeft om oplossingen te vinden om het land, de bedrijven en de bevolking overeind te houden, is er ook gevraagd naar de aanpak van deze economische crisis. Meer dan een kwart van de Israëliërs (27,5%) zegt tegen het financiële beleid van de regering te zijn.

Ongeveer 14% van de volwassen bevolking van Israël ondersteunt het financiële beleid van de regering, waaronder 11% van de Joodse bevolking en meer dan het dubbele van dat percentage (26%) van de Arabische inwoners.

In het licht van de huidige politieke crises, mede als gevolg van de verspreiding van het coronavirus in Israël, gaf slechts 13% van de respondenten aan dat zij de ontbinding van de regering een vierde verkiezingsronde steunen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)