Politieke situatie in Israël escaleert verder

Premier Benjamin Netanyahu spreekt de Knesset toe Foto: Screenshot Knesset-kanaal

De politieke situatie in Israël is op maandag verder geëscaleerd nadat premier Netanyahu een wetsvoorstel terzijde schoof gesteund door minister van Defensie Benny Gantz om de deadline voor goedkeuring van de staatsbegroting met 100 dagen uit te stellen.

Gantz zei maandag dat het wetsvoorstel binnen 24 uur zou kunnen worden aangenomen. Daarmee zou een einde komen aan de onmiddellijke dreiging dat de regering tegen het einde van de maand valt.

Netanyahu en Gantz staan ​​op gespannen voet vanwege de staatsbegroting die op 25 augustus moet worden aangenomen. Zonder begroting valt de regering automatisch en komen er weer verkiezingen. Gantz dringt erop aan dat de regering een begroting voor twee jaar opstelt, zoals overeengekomen in het regeerakkoord. Netanyahu daarentegen wil een begroting voor slechts 4 maanden.

Volgens Netanyahu maakt de huidige coronavirus crisis het moeilijk om een ​​fiscaal plan voor de lange termijn op te stellen. Dit wordt door weinigen gelooft omdat er al sprake was van een coronavirus pandemie tijdens het tekenen van het regeerakkoord.

Zondagavond stelden Knessetleden Yoaz Handel en Zvi Hauser van de Derekh Eretz-partij een motie voor om de termijn van 25 augustus te laten vallen, zodat er geen nieuwe verkiezingen hoeven te worden uitgeschreven.

Gantz eiste daarop van Netanyahu dat hij binnen 24 uur zou zeggen daarmee akkoord te gaan. Waarop de premier reageerde niet onder de indruk te zijn van “Iraanse en Noord-Koreaanse wetten om de wil van de kiezer te vertrappen”.

Minister van Defensie Benny Gantz. Foto Knesset kanaal

Hij voegde daaraan toe dat er niet binnen 24 uur maar binnen 24 minuten een begroting kon worden aangenomen, maar dan wel eentje die slechts tot het einde van dit jaar zou gelden.

Inmiddels hebben op maandag 150 vooraanstaande ondernemers laten weten dat zij voorstander zijn van een begroting voor twee jaar. Ook de directeur van de Bank of Israel liet zich in dergelijke bewoordingen uit.

Oppositie leider Yair Lapid, van Yesh Atid en Avigdor Liberman van Yisrael Beytenu, staan echter lijnrecht tegenover Gantz en vinden dat er zo snel mogelijk een begroting moet komen.

Premier Netanyahu tijdens een bezoek aan een groentezaak in Ramat Hasharon. Screenshot Channel 13 nieuws

Ondertussen lijkt het erop of premier Netanyahu al een voorschot neemt op eventuele nieuwe verkiezingen, nu hij vrijwel dagelijks in de tv journaals is te zien tijdens bezoeken aan winkels en markten in het land.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)