150 belangrijke ondernemers dringen aan op begroting voor 2 jaar

Premier Netanyahu. Foto GPO

Ín wat door velen wordt gezien als een ‘slag in het gezicht’ van premier Netanyahu hebben ruim 150 belangrijke ondernemers er in een brief bij hem op aangedrongen te stoppen met zijn politieke spelletjes en zich te houden aan de coalitieafspraken voor een begroting voor twee jaar. Zei schreven daarbij dat dit nodig is om het land weer enige economische stabiliteit terug te geven.

Het opvallende initiatief werd geleid door Genie-oprichter Ayelet Carasso, samen met Shimon Eckhouse, oprichter van het esthetische technologiebedrijf Syneron, en zijn zoon Ronen.

“Iedereen begrijpt dat de regering in deze periode vooral het vermogen nodig heeft voor ministeries om tot eind 2021 te kunnen plannen. Dit is een cruciale sleutel om de economie en het bedrijfsleven in Israël te stimuleren. Een budget tot 2021 zal de economische onzekerheid helpen verminderen ”, luidde de brief.

“We roepen alle leden van de Knesset en alle ministers van de regering op om de staatsbegroting voor de rest van 2020 en 2021 onmiddellijk goed te keuren. Blijf standvastig aan deze belangrijke beslissing en vergeet uw inzet voor de burgers van Israël niet. Zij zouden prioriteit moeten hebben en ze verwachten dat u dat doet ”, aldus de brief.

De brief komt op het moment dat nieuwe verkiezingen dreigen, de vierde in nog geen twee jaar, nu Netanyahu zich niet wenst te houden aan de afspraak in het regeringsakkoord voor een begroting voor twee jaar, maar om politieke redenen een begroting tot eind dit jaar wil, iets wat Blauw en Wit van Benny Gantz weigert.

Carasso vertelde de financiële nieuwssite Calcalist dat de ondertekenaars uit het hele politieke spectrum kwamen.

“We hebben alle facties aangevallen, er is hier geen politieke connectie”, zei Carasso. “Ondertekenaars zijn ondernemers en economen van alle kanten van het politieke spectrum want iedereen begrijpt dat het budget moet worden vastgesteld voor twee jaar. Als de staat een bedrijf was, zou het nu de CEO op staande voet ontslaan of het bedrijf sluiten. “

De brief is onder meer ondertekend door Cellcom-voorzitter Ami Harel; Hay Galis, CEO van de Big Retail Group; Yoel Carasso, voorzitter van Carasso Motors; Giora Inbar; Avner Stepak, een van de eigenaren van Meitav Dash Investment House; ondernemer Orni Petruschka, Eyal Waldman, oprichter en voorzitter van Mellanox; en de uitvinder van de USB-geheugenstick Dov Moran.

Zij kregen zondag steun van de direkteur van de Bank van Israël, Amir Yaron, die zondag de regering opriep om snel een staatsbegroting aan te nemen en daarbij waarschuwde dat nieuwe verkiezingen een negatieve impact zouden hebben op de economie, die nog niet is bijgekomen van de sluiting tijdens de eerst golf van het coronavirus.

“De veranderende morbiditeitstrends en -ontwikkelingen in Israël en de rest van de wereld veroorzaken grote onzekerheid over de werkgelegenheid, de inkomsten van bedrijven en de overheidsinstroom en -uitgaven”, zei Yaron in een verklaring.

Hij zei dat het daarom belangrijk is dat er “stabiliteit in het gedrag van de overheid en een ordelijk besluitvormingsproces” is, en zei dat dit zou helpen de onzekerheid voor huishoudens en bedrijven te verminderen.

“De regering moet zo snel mogelijk vooruitgang boeken bij het bepalen van een duidelijke schets voor de staatsbegroting en andere economische beslissingen die op dit moment nodig zijn”, voegde de chef van de centrale bank toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!