Tienduizenden demonstranten, 30 arrestaties

Screenshot Channel 13

Zaterdagavond waren er overal in Israël demonstraties tegen premier Netanyahu waarbij in Jeruzalem meer dan tienduizend mensen demonstreerden bij de ambtswoning van de premier en bij zijn privé woning in Ceasarea en vele tientallen viaducten in het land nog eens duizenden demonstranten stonden. De politie heeft tijdens gewelddadigheden in Jeruzalem dertig mensen opgepakt.

Ook zaterdagavond waren er weer demonstraties. Er wordt al wekenlang tegen het bewind van premier Netanyahu gedemonstreerd.

Demonstranten vinden dat hij moet aftreden omdat hij vanaf 19 januari drie keer per week voor de rechter moet verschijnen wegens zijn proces voor fraude en omkoping. Ook waren er groepen demonstranten die het niet eens zijn met de wijze waarop wordt omgegaan met de coronavirus crisis.

Onder de demonstranten waren deze keer veel families met kinderen, mensen die zich hadden uitgedost als buitenaards wezen en werd er ook luid muziek gemaakt.

Screenshit Ynet Video

Het geweld begon nadat de politie besloot de demonstratie veel eerder dan de vorige weken als illegaal te bestempelen en de mensen verzocht weg te gaan.

Toen demonstranten dat niet snel genoeg naar de zin van een aantal agenten deden begonnen deze mensen te slaan en weg te sleuren.

Sommige agenten gebruikten onnodig veel geweld zoals is te zien is op verschillende video”s die op Twitter werden gedeeld.

Veel politici reageren met afschuw op de beelden en roepen op om snel een onderzoek naar de escalatie en het daaropvolgende politiegeweld te starten.

Het lijkt er volgens velen op dat de de politie in opdracht van Netanyahu en zijn adviseurs harder is gaan optreden tegen demonstranten, zoals ook afgelopen donderdag gebeurde toen een tentenkamp van de demonstranten door de politie werd ontruimd omdat er in de avond een pro Netanyahu demonstratie op die plek zou plaatsvinden.

Ook toen werd er veel geweld gebruikt en werden o.a. het vroegere hoofd van de Shin Bet en een luchtmachtgeneraal door politieagenten mishandeld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)