Tienduizenden demonstreren tegen premier Netanyahu

Paris Square Jeruzalem. creenshot Ynet tv

Voor de elfde keer op rij werd er zaterdagavond door heel Israël gedemonstreerd tegen premier Netanyahu. Via uitgegeven armbandjes weet men dat er alleen al in Jeruzalem ruim 37.000 mensen op de been waren, waaronder voor het eerst ook enkele honderden ultraorthodoxen. Door het hele land demonstreerden nog eens vele duizenden op bruggen en viaducten en de privé woning van de premier in Ceasarea.

Ook nu weer eisten de demonstranten het aftreden van Netanyahu wegens corruptie en fraude waar hij vanaf 19 januari 2021 drie keer in de week voor in de rechtbank moet verschijnen.

Voor het eerst namen aan de de demonstratie in Jeruzalem enkele honderden ultraorthodoxe Joden deel, die kwaad op Netanyahu zijn vanwege de deal die hij met de president van Oekraïne heeft gemaakt om een reisverbod in te stellen vanwege de coronavirus pandemie, waardoor zij niet naar het graf van Rabbijn Nachson in Uman kunnen reizen, zoals gebruikelijk in de dagen voorafgaand aan Rosh Hashana.

Toen deze groep demonstranten op Paris Square in Jeruzalem aankwam werden ze onder luid applaus begroet.

Er waren tijdens de demonstraties geen rellen met de politie, wel werden er 16 mensen opgepakt wegens het niet opvolgen van bevelen van de politie.

Tegelijkertijd met de demonstraties in Israël werden er in 17 steden wereldwijd – door in die landen wonende Israëli’s – gedemonstreerd tegen Netanyahu, waaronder Washington, New York en Berlijn.

Hoewel niet gecoördineerd met de politie startte er om acht uur gisteravond een tocht vanaf de Chords Bridge door Jaffa street van vele duizenden demonstranten richting het plein waar de demonstratie werd gehouden, zonder enig incident.

Bij de grote bijeenkomst op Paris Square waren er demonstranten met borden waarop stond “genoeg met verdeeldheid!” en “het is niet politiek, het is gewoon crimineel.”

Vanaf 23.00 uur werd het stil omdat er geen muziek meer mocht geworden gemaakt na dat tijdstip en rond 01.00 uur waren de meeste demonstranten verdwenen.

Deze demonstraties in Israël, die iedere week een grotere groep mensen aantrekt, laten een groeiende tendens van onvrede zien onder burgers die, versterkt door de coronacrisis, geen vertrouwen hebben in de regering-Netanyahu.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!