VAE schaft formeel boycot-wet Israël af

Voor de eerste keer ooit staat er een vlucht naar de Emiraten aangekondigd op BG Airport. Screenshot

Vooruitlopend op de besprekingen met de Israëlische en Amerikaanse delegatie die maandag met een historische eerste EL AL vlucht vanuit Tel Aviv in de Verenigde Arabische Emiraten arriveert, heeft de president van de VAE zaterdag een decreet uitgevaardigd tot afschaffing van een wet die Israël boycot en handels- en financiële overeenkomsten tussen de twee naties niet toestond.

Het door de staat gerunde persbureau WAM zegt dat het besluit om formeel een einde te maken aan de boycot is uitgevoerd in opdracht van sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, de heerser van Abu Dhabi en de hoogste leider van de Emiraten.

“Het besluit van de nieuwe wet valt binnen de politiek van de VAE om de diplomatieke en commerciële samenwerking met Israël uit te breiden”, aldus het persbericht. Het bevat “een routekaart voor het opstarten van gezamenlijke samenwerking, leidend tot bilaterale betrekkingen door economische groei te stimuleren en technologische innovatie te bevorderen.”

Door het nieuwe decreet is het Israëli’s en Israëlische bedrijven toegestaan zaken te doen in de VAE, een federatie van zeven ‘sheikh dommen’ op het Arabische schiereiland. Het maakt ook de inkoop en verkoop van Israëlische goederen mogelijk.

Sommige Israëlische bedrijven hadden al overeenkomsten gesloten met bedrijven uit de Emiraten in het geheim. Maar de intrekking van de wet vergroot de kans op andere meer joint ventures, zoals in de luchtvaart, het bankwezen, startups en de financiële wereld.

Het El El toestel dat maandag naar de VAE vliegt

Het decreet schrapt formeel een wet uit 1972 in de boeken van de VAE, net na de oprichting van het land. Die wet weerspiegelde het wijdverbreide standpunt van de Arabische naties in die tijd dat erkenning van Israël pas zou komen nadat de Palestijnen een eigen onafhankelijke staat hadden. De Emiraten is het eerste maar hoogstwaarschijnlijk niet het laatste Arabische land dat dit principe laat schieten.

De aankondiging komt een dag nadat in Israël bekend was geworden dat maandag de hoge delegatie van Israëli’s en Amerikanen met een Boeing 737 van EL AL van vanuit Tel Aviv naar Abu Dhabu zal vliegen, dat is de allereerste keer ooit dat een dergelijke vlucht wordt uitgevoerd.

De vlucht heeft als vluchtnummer LY 971 gekregen, het internationale telefoon landnummer van de Emiraten.

De terugvlucht heeft als vluchtnummer LY 972, de landcode van Israël.

De Israëlische delegatie zal worden geleid door de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat. Ook zouden het hoofd van de Civil Aviation Authority en de directeuren van het PMO, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie deelnemen. Aan Amerikaanse kant is o.a. Jared Kushner van de partij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)