VAE: “Palestijnen moeten onderhandelen”

Minister van Buitenlandse Zaken Gargash van de VAE. Screenshot Walla tv

Een dag nadat de historische overeenkomst tussen Israël en Verenigde Arabische Emiraten bekend werd gemaakt, vertelt de minister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash van de VAE aan de Israëlische site Walla dat de normalisatie overeenkomst van zijn land met Israël geen symbolische maatregel is. Abu Dhabi wil brede bilaterale betrekkingen “zo snel mogelijk” implementeren. Het is het eerste interview van een VAE minister met een Israëlische nieuwssite en is te zien op Axios.

Hij zei ook dat de annexatieplannen van Israël de overeenkomst lange tijd in de weg stonden ​​en drong er bij de Israëliërs en Palestijnen op aan de vredesbesprekingen te hervatten. De Palestijnse Autoriteit noemt het nieuwe akkoord “verachtelijk” en een “verraad”.

“We hebben het niet over een langzaam en geleidelijk proces. Er zijn sectoren die we graag met Israël zouden willen ontwikkelen en er zijn sectoren die Israël graag samen met ons zou willen ontwikkelen”, zegt minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Anwar Gargash, tijdens het interview met de Israëlische journalist Barak Ravid.

De gebieden waarmee de VAE met Israël wil samenwerken zijn volgens, Gargash landbouw, voedselzekerheid, cyberveiligheid, toerisme, technologie en handel.

Hij zei ook dat de overeenkomst de opening van ambassades in de beide landen inhoudt, maar hij weigerde te specificeren wanneer Israëlische toeristen naar de Verenigde Arabische Emiraten kunnen komen en en vice versa. Hij benadrukte wel dat hij hoopt dat de culturele uitwisselingen ‘binnenkort’ zouden beginnen.

“Ik hoop snel, ik hoop echt snel. Dit is niet iets waar we het over hebben om geleidelijk te verlopen, we moeten dingen in beweging krijgen, we moeten beginnen, dus ik hoop dat het binnenkort het geval is en vergeet niet dat Israël deel gaat uitmaken van Expo Dubai. Het is belangrijk dat we dan ook Israëlische bezoekers naar Dubai zien komen,” zei hij.

Artist impression van het Israëlische paviljoen op de Dubai Expo 2021. Foto GPO

“Dit is een belangrijke mijlpaal in de Arabisch-Israëlische betrekkingen. We hebben veel mijlpalen gezien die minder succesvol waren. Als we iets van de regio leren, is het dat het niet, zodra je iets aankondigt, al meteen succesvol wordt. We moeten allemaal samenwerken ”, zei de minister van de VAE.

Gargash benadrukte dat een van de belangrijkste prestaties voor de VAE in de overeenkomst, de opschorting was van de plannen van premier Benjamin Netanyahu om grote delen van de Westelijke Jordaanoever “voor een lange tijd” te annexeren.

‘Ik begrijp de Israëlische politiek niet. Het is erg ingewikkeld. Maar dit is een verbintenis met drie richtingen. We zijn er zeker van dat, aangezien wij onze belofte zullen nakomen, en de VS erbij betrokken zijn, ook Israël zijn belofte zal houden. Ik denk dat we veel tijd hebben gekocht ik denk niet dat het een korte opschorting is, ”voegde hij eraan toe.

Gargash sprak de hoop uit dat de opschorting op lange termijn een kans zou bieden voor Israëliërs en Palestijnen om terug te keren naar de onderhandelingstafel voor onderhandelingen over een tweestatenoplossing.

“We blijven de Palestijnen en Israëliërs aansporen om terug te keren naar de onderhandelingstafel,” zei hij.

Van hun kant hebben de verschillende Palestijnse facties op de Westelijke Jordaanoever en Gaza de aankondiging van normalisatie ronduit bekritiseerd als een steek in de rug van een vermeende Arabische bondgenoot.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!