Opnieuw duizenden demonstranten tegen Netanyahu

Screenshot Channel 13 nieuws

Opnieuw demonstreerden duizenden Israëliërs tegen premier Netanyahu, waarbij opviel dat er zich een nieuwe groep onder de demonstranten voegden, jonge Israëliërs uit de middenklasse die vinden dat de door schandalen geplaagde regering van de premier, de corruptie en de slechte aanpak van de COVID-19-pandemie hen van hun toekomst heeft beroofd.

In Jeruzalem demonstreerden volgens de schattingen ruim 10.000 mensen tegen het bewind van premier Netanyahu, terwijl zich op viaducten en bruggen over het hele land nog eens duizenden Israëliërs demonstreerden.

De luidruchtige bijeenkomsten hebben een nieuw soort demonstranten voortgebracht, jonge Israëliërs uit de middenklasse die weinig actief zijn op het politieke vlak, maar het gevoel hebben dat de door corrupte en schandalen geteisterde regering en de aanpak van de coronavirus crisis hen van hun toekomst hebben beroofd.

“Het gaat niet alleen om de COVID-19 en de manier waarop de regering de situatie aanpakt”, zei Shachar Oren, een 25-jarige demonstrant. “Het gaat ook over de mensen die geen geld hebben om eten te kopen en wiens leven is kapot gemaakt door deze regering. Ik ben een van die mensen,” zei hij.

Deze jonge demonstranten hebben een impuls gegeven aan een beweging van oudere, demonstranten die eerder dit jaar waren begonnen met demonstreren tegen Netanyahu omdat zij vinden dat hij moet aftreden na de aanklachten wegens fraude en corruptie.

Screenshot Channel 13 nieuws

Veel van de jonge demonstranten hebben hun baan verloren of zien hun carrièremogelijkheden in gevaar komen. Ze hebben de protesten een carnavaleske sfeer gegeven, bonkend op trommels en dansend op straat in kleurrijke kostuums terwijl ze venijnige leuzen tegen de premier reciteerden.

Het was de achtste opeenvolgende week dat er werd gedemonstreerd tegen het bewind van Netanyahu.

De opkomst bij deze demonstratie, die werd gehouden twee dagen nadat Netanyahu overeenstemming had bereikt met de Verenigde Arabische Emiraten om de betrekkingen tussen Israël en de VAE te normaliseren, en ermee instemde zijn plannen voor gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever op te schorten, leek afgelopen zaterdag duidelijk laag.

Mogelijk had dat ook het met het extreem warme weer te maken dat velen deed besluiten thuis bij de airco te blijven.

Screenshot Channel 13 nieuws

Veel van de borden tijdens het protest in Jeruzalem op zaterdagavond maakten melding van de overeenkomst van donderdagavond door Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om de betrekkingen te normaliseren.

Ran Levi, een 33-jarige inwoner van Tel Aviv, hield een bord vast waarop stond: “Vrede maakt corruptie niet schoon. Natuurlijk verwelkom ik vrede, en ik ben blij dat het is gebeurd. Maar dat maakt niet goed dat onze premier drie aanklachten wegens corruptie en fraude tegen zich heeft, ”zei Levi.

De anticorruptiegroep “Black Flag”, een van de organisatoren van de protesten, gaf voorafgaand aan de demonstraties een verklaring af waarin de door de VS bemiddelde overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om de diplomatieke banden te normaliseren, werd afgewezen.

“Terwijl de premier druk bezig is met het regelen van vluchten naar luxe hotels in Abu Dhabi voor zichzelf en zijn vrienden, stort het volk van Israël in vanwege het onvermogen om de economische en gezondheidscrises te beheersen.

“Vlieg met Emirates en kom nooit meer terug”, las een bord tijdens de rally. ‘Als er geen brood is, vlieg dan naar Dubai’, zei een ander.

Ook werd er weer volop gedemonstreerd bij de privé woning van Natanyahu in de kuststad Ceaserea.

De demonstraties, die de afgelopen weken aan kracht hebben gewonnen, zijn de grootste aanhoudende golf van openbare protesten sinds honderdduizenden mensen in 2011 de straat op gingen om de aandacht te vestigen op de hoge kosten van levensonderhoud in het land.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van berichten uit de Hebreeuwse media en tv kanalen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!