Verzetsstrijder Henk van Gelderen overleden

Jodenster. Foto Verzetsmuseum

Henk van Gelderen, de Nederlands-Joodse verzetsstrijder wiens textielfabriek door de nazi’s werd gebruikt om Jodensterren te maken is op 98- jarige leeftijd overleden.

Afgelopen dinsdag berichte de krant De Stentor over de dood van van Gelderen.

Van Gelderen’s fabriek in Enschede, de NV Stoomweverij Nijverheid, werd kort na de invasie van Nederland in 1940 door de Duitse bezetter in beslag genomen en gebruikt om de 569.355 sterren te produceren die joden gedwongen op hun kleding moesten dragen.

Van Gelderen dook onder in Amsterdam, nam een ​​valse identiteit aan en werkte samen met de verzetsgroep Rolls Royce om identiteits- en reisdocumenten te vervalsen.

Zijn oudere broer Matthieu, die ook in het verzet zat, werd kort voor de bevrijding door de Duitsers vermoord.

Van Gelderen werd in maart dit jaar benoemd tot ereburger van Enschede.

In een recent interview vertelde Van Gelderen hoe hij zich voelde over de arbeiders die voor de Duitsers gele sterren maakten met de machines van zijn fabriek.

‘Wat hadden ze kunnen doen?’ zei hij. ‘De fabriek had een Duitse baas. Ze kregen de opdracht. Ze moesten eten. Als ze het niet hadden gedaan, hadden anderen het wel gedaan.’

Zelf maakte hij na de oorlog de ontdekking dat zijn fabriek de sterren had geproduceerd niet bekend, zodat de historicus Lou de Jong zou aannemen dat ze in het getto van Łódź waren gefabriceerd. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)