Weekend restricties opgeheven, grenzen mogelijk 16 augustus open

Homefront soldaten . Foto IDF woordvoerders eenheid

Het zogenaamde corona-kabinet heeft woensdagavond overleg gevoerd met prof. Gamzu, de nieuw benoemde corona ‘tsaar’ en besloten de drie weken geleden in Israël ingestelde weekendrestricties , waarbij winkels en musea tussen vrijdag 17.00 uur en zondag 05.00 gesloten zijn, op te heffen. Ook is afgesproken dat de desbetreffende ministers zullen werken aan het openen van de grenzen en het luchtruim op 16 augustus.

Na een uren durende vergadering werd besloten om de weekendrestricties, waarvan men hoopte dat het de verspreiding van het coronavirus zou indammen, met ingang van komend weekend op te heffen.

Ook wordt het verbod op recreatieve activiteiten opgeheven en hebben de ministers van Transport, Buitenlandse Zaken en Financiën, opdracht gekregen toe te werken naar opening van het Israëlische luchtruim per 16 augustus, waardoor ook de grenzen van Israël voor bezoekers uit het buitenland worden geopend.

Het luchtruim is sinds begin maart gesloten, toen Israël de grenzen sloot voor buitenlanders.

Wel werd erbij gezegd dat als het aantal besmettingen de komende twee weken op het hoge gemiddelde van dagelijks 2.000 nieuwe besmettingen blijft staan, Israël mogelijk te maken gaat krijgen met een volledige afsluiting van het land.

“Geen enkel land ter wereld met een zo hoge graad van dagelijkse infecties kan het zich veroorloven om geen volledige afsluiting in te stellen”zei professor Gamzu, volgens een verklaring van het bureau van premier Netanyahu.

“De hoge graad van nieuwe infecties en de stijging van het aantal patiënten wat aan het virus overlijdt moet in de komende twee weken een dalende lijn laten zien, zo niet dan zullen nieuwe beperkingen, waaronder een mogelijk afsluiting van het hele land, onvermijdelijk zijn,”aldus Gamzu.

Eerder op woensdag hadden, volgens berichten in de Israëlische media, assistenten van Netanyahu nog geprobeerd professor Gamzu te overtuigen de maatregelen die Netanyahu in gedachten had door te voeren, omdat hij vond dat strengere maatregelen noodzakelijk waren.

Tijdens de bijeenkomst van het corona-kabinet kreeg Netanyahu echter geen steun voor zijn plannen, omdat alle ministers de kant van professor Gamzu kozen en zijn voorstellen steunden.

Het volgende is er afgesproken:

  • Opheffen van sluitingen van winkels, musea en openbare zwembaden in het weekend
  • Recreatieve beperkingen worden opgeheven
  • De landelijk geldende beperkingen blijven van kracht, zoals het dragen van mondkapjes, 2 meter afstand houden verbod op groepen groter dan 20 personen
  • Per 1 september wordt het ‘verkeerslicht’ plan van kracht waarbij steden en gebieden worden ingedeeld in groene, oranje en rode zones, afhankelijk van het percentage besmettingen
  • De 22 ‘rode en oranje’ steden en dorpen waar nu sprake is van een hoge besmettingsgraad zullen onder verscherpt toezicht worden geplaatst en alle hulp krijgen die nodig is het virus in te dammen.
  • Families met een familielid die besmet is krijgen extra hulp tijdens de quarantaine
  • Mogelijk opening van de luchtruim en grenzen per 16 augustus

Voor de ziekenhuizen was er ook goed nieuws te melden toen minister van Financiën Katz aankondigde extra geld aan de medische centra te zullen betalen waardoor er 2.000 verpleegsters / verplegers kunnen worden aangenomen in de komende weken, om het grote tekort aan verplegend personeel te verminderen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!