Een surrealistische Rosj Hasjana

Uitgestorven Ir Yamin zaterdagmiddag. Eigen foto

Het nieuwe Joodse jaar 5781 begon vrijdagavond op een manier die niemand ooit voor mogelijk had gehouden. Waar ieder jaar families en vrienden bij elkaar op visite komen voor een feestelijke maaltijd, was iedereen in Israël door de lockdown gedwongen om alleen thuis te zitten. Veel familiediners vonden plaats met gebruik van Zoom.

Synagogediensten vonden plaats in de open lucht of met slechts een zeer beperkt aantal bezoekers in de synagoge.

Althans dat was de bedoeling van de regering toen ze de lockdown afkondigden. In mijn eigen buurt gingen ruim honderd mensen het community center binnen om daar de Rosj Hasjana synagogedienst te houden, iets wat tegen de regels was maar niet verder werd gecontroleerd.

Ook vonden mensen een manier om het verbod om naar het strand te gaan te omzeilen door te doen als of zouden gaan sporten, wat wel is toegestaan.

Anderen deden alsof het Jom Kippoer was en maakten vroeg in de ochtend fietstochten, alleen of in een groep.

Over het algemeen hield de overgrote meerderheid van de bevolking zich aan de regels en ging niet verder dan de toegestane 1 km van huis.

Er was weinig verkeer, alleen iemand met een geldige reden zoals werk, medische redenen of ernstige familieomstandigheden, mocht de weg op.

Foto Twitter

Onbegrip was er overal te horen, zowel op tv en radio, maar ook mensen in de straat, waarbij de veel gehoorde klacht was dat Netanyahu toe geeft aan de ultraorthodoxen en de veelal ultraorthodoxe wijken en steden weigert af te sluiten, waardoor nu het hele land in een lockdown zit.

Restauranthouders in het hele land gooiden hun borden kapot op de grond uit woede en protest tegen de gedwongen sluiting die minstens drie weken gaat duren en daarna mogelijk zelfs wordt verlengd voor onbepaalde tijd.

Voor veel restaurants, café’s en bars betekent dit het einde omdat de meesten nog niet waren hersteld van de schade door de eerste lockdown.

In Tel Aviv vond een demonstratie plaats op Frishman Beach tegen de lockdown waarbij premier Netanyahu ervan werd beschuldigd van dat hij de politiek boven de gezondheid van het volk stelt, vanwege zijn weigering om slechts de rode steden af te sluiten, omdat de ultraorthodoxe coalitiepartijen hadden gedreigd uit de regering te stappen.

Onder de lockdown regels is demonstreren toegestaan, hoewel het niet houden van afstand en niet dragen van mondkapjes geen reden voor de politie om in te grijpen.

Maar er was, zoals ieder jaar, de eerste baby in het nieuwe jaar, en zoals altijd groot nieuws in het land.

Orit Zenati, 42, uit de Golan, beviel vrijdagavond van haar derde kind, bijgestaan door haar man Noam en verplegend personeel.

Muna Huaj – een verpleegster afdeling pasgeborenen, de moeder met de baby Avinoam en vroedvrouwen Amira Hayeb en Mirabat Sawaed. Foto Facebook

Zaterdag heeft de politie in totaal 342 boetes uitgedeeld, waaronder 253 aan Israëliërs die ervan werden beschuldigd hun huizen te hebben verlaten in strijd met de nieuwe lockdown-maatregelen, aldus de nieuwssite Walla.

De overige boetes waren voor het zich niet houden aan de regels voor sociale afstand of het niet dragen van een mondkapje.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!