Gisteravond vonden de eerste coronavirus avond-en nacht afsluitingen plaats

Politie controleert tijdens de afsluitingen. Screenshot YouTube

Eindelijk was het dinsdagavond zover en vonden in Israël de eerste avond-en nacht afsluitingen van een veertigtal steden plaats, nadat eerder de aangekondigde volledige afsluiting van die steden onder druk van de ultraorthodoxe partijen was ingetrokken.

Vanaf dinsdagavond geldt er in ongeveer 40 overwegend Arabische en ultraorthodoxe steden en wijken voor de periode van een week van 19.00 uur in de avond tot de volgende ochtend 05.00 uur een lockdown. Mensen mogen zich niet verder dan 500 meter van hun huis begeven, niet essentiële winkels en bedrijven en scholen gaan dicht, met uitzondering van scholen voor kinderen met speciale behoeften.

De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, bekritiseerde het beleid van de regering, maar zei wel dat hij het zou uitvoeren.

“De wijk Ramot valt onder de af te sluiten gebieden” zei hij dinsdagmiddag, een wijk met 55.000 inwoners en in totaal 300 besmettingen, dat valt de bewoners niet uit te leggen’ zei hij.

Beitar Illit, een overwegend ultraorthodoxe stad op de Westelijke Jordaanoever, kondigde aan dat de stad zich niet aan de avond afsluiting zal houden en beschuldigde de regering van discriminatie van steden met een ultraorthodoxe bevolking.

“We helpen niet bij de discriminatie van het Haredi-publiek”, zei de gemeente in een verklaring. “We kunnen geen maatregelen steunen die niet transparant worden uitgevoerd. Alleen in de Haredi-gemeenten geldt een avondklok zonder onderscheid te maken tussen buurten.”

Na eerdere kritiek van de burgemeester van Eilat om de hele stad met 67.000 inwoners af te sluiten terwijl er sprake is van slechts 23 coronavirus besmettingen, werd besloten alleen de wijk Shamon af te sluiten waar de besmettingen zich overwegend bevinden..

Nadat werd aangekondigd deze 40 plaatsen volledig af te sluiten kwam er grote kritiek vanuit de ultraorthodoxe partijen, die dreigden uit de regeringscoalitie te stappen en bij de volgende verkiezingen niet meer de kant van Likud te kiezen.

Netanyahu trok daarop zijn plan in en kwam met het plan voor avond-en nachtafsluitingen, zodat in ieder geval een einde zou komen aan de grote bruiloftsfeesten in zowel de Joods ultraorthodoxe steden alsook de Arabische steden.

Op enkele uitzonderingen na hebben de meeste Arabisch-Israëlische burgemeesters de nieuwe beperkingen verwelkomd om de verspreiding van het coronavirus in hun steden en dorpen te bestrijden.

De lijst met steden en wijken volgt hieronder:

 • Bnei Brak
 • Elad
 • Umm al-Fahm
 • Taibe
 • Tira
 • Nazareth
 • Netivot
 • Abu Snan
 • De wijk Shahmon in Eilat
 • de wijken Gimmel en Zayin in Ashdod
 • de wijken Mitzpe Barnea, Ganei Barnea, Naot Barnea, Givat Zion en Carmei Zion in Ashdod
 • Buqata
 • Beitar Illit
 • de wijken Ramat Beit Shemesh Alef, Ramat Bet Shemesh Gimmel en Menuha en Nahala in Beit Shemesh
 • Najidat
 • Baqa al-Gharbiyye
 • Julis
 • Jaljulya
 • Jatt
 • Daliyat al-Karmel
 • Avatan, in de regio Zemer
 • Yafa an-Naseriyye
 • Kasra-Samia
 • Kafr Bara
 • Kafr Manda
 • het gemeentelijk gebied van Kafr Qassem, met uitzondering van de industriezones Lev Haaretz en Nof Haaretz
 • Kafr Qara
 • Lakiya
 • Musheirifa en Salem in de regio Ma’ale Iron
 • Ein Mahil
 • Emmanuel
 • Assafiya
 • Fureidis
 • Arara
 • Qalansawe
 • Reineh
 • Rechasim
 • De wijken Naot Yitzhak Rabin en Naot HaNeviim in Sderot
 • Shfaram
 • Negen buurten van Jeruzalem zullen ook worden getroffen: de overwegend Arabische buurten Kafr Aqab, Beit Hanina, A-Tur, Issawiya, Anata, het vluchtelingenkamp Shuafat en de overwegend ultraorthodoxe wijken Sanhedria, Ramat Shlomo en Ramot

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!