Opnieuw record aantal coronabesmettingen in Israël

IDF soldaten helpen in de afgesloten steden. Foto IDF woordvoerders eenheid

Terwijl dinsdagavond tussen 19.00 uur en 05.00 uur vanochtend ruim 1,3 miljoen Israëliërs in een veertigtal steden en wijken verspreid over het hele land in lockdown gingen, is er op dinsdag met 3496 nieuwe coronabesmettingen, een nieuw record in Israël gezet.

Het grootste ziekenhuis van Israël, Sheba Medical Center in Tel Hashomer bij Tel Aviv, stuurt patiënten naar andere ziekenhuizen verspreid door het land omdat het de stroom van nieuwe patiënten niet meer aan kan.

Maandagavond lagen er 936 coronavirus patiënten in de Israëlische ziekenhuizen, waarvan er 458 in ernstige toestand verkeren, met 138 van hen aan de beademing.

Nog eens 157 patiënten verkeren in een matige conditie, de rest heeft milde of in sommige gevallen helemaal geen klachten maar zit wel in quarantaine.

Opnieuw overleden er in 24 uur 10 mensen aan de gevolgen van het coronavirus waardoor het aantal doden nu op 1040 staat.

Maandag werden er 44.454 mensen getest, waarvan 8,1% besmet bleek te zijn met het coronavirus. Het totaal aantal actieve besmettingsgevallen stond maandagavond op 31.119, en zijn er sinds het begin van de pandemie 138.719 mensen besmet geraakt waarvan er 107.600 zijn hersteld.

De aanpak door de regering Netanyahu om het virus tot staan te brengen krijgt steeds meer kritiek te verduren omdat politieke overwegingen voor Netanyahu op de eerste plaats komen.

Of de afsluiting van de veertig steden en wijken, voornamelijk bewoond door Arabieren en (ultra)orthodoxe inwoners, afdoende is om de verspreiding van het virus tot stilstand te brengen wordt door een ruime meerderheid van de bevolking betwijfeld.

De afsluiting houdt in dat men zich tussen 19.00 uur in de avond en 05.00 uur in de ochtend zich tot slechts 500 meter van huis mag begeven, niet essentiële bedrijven blijven gesloten en scholen zijn overdag dicht.

Daarentegen blijft het openbaar vervoer gewoon rijden, en zijn na vijf uur in de ochtend alle bedrijven en winkels weer gewoon open.

Ook mogen tijdens de afsluiting gebedsdiensten gewoon doorgaan.

Netanyahu heeft hier toe besloten na grote druk van uit de ultraorthodoxe coalitiepartners die dreigden steun aan zijn regering te stoppen.

Inmiddels is bekend geworden dat coronavirus tsaar, professor Gamzu, de minister van Volksgezondheid, Edelstein en een aantal hoge regeringsfunctionarissen in quarantaine zijn gegaan nadat het coronavirus bij een van hun medewerkers werd vastgesteld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!