Israël, de VAE en Bahrein tekenen historische vredesovereenkomsten

President Trump, premier Netanyahu, en de ministers van Buitenlandse zaken van de VAE en BAhrein na ondertekening van de akkoorden. Screenshot Channel 13

Het was een historisch en ontroerend moment toen dinsdagavond onder het toeziend oog van president Trump, premier Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE en Bahrein hun handtekening zetten onder de ‘Abraham akkoorden’.

De ondertekening markeert een nieuwe dageraad voor het Midden Oosten, of zoals president Trump zei aan het begin van de ondertekeningsceremonie “”Dit is een ongelooflijke dag voor de wereld”.

“De moed van de Israëlische en Arabische leiders”, ging president Trump verder, “heeft deze landen in staat gesteld een grote stap te zetten in de richting van een toekomst waarin mensen van alle religies in vrede en welvaart samenleven”.

“De Abraham-akkoorden – zoals hij ze heeft genoemd – openen de deur voor moslims, joden en christenen om samen te leven, samen te bidden en te dromen, waarbij hij benadrukte dat moslims van over de hele wereld de heilige plaatsen in Israël zouden kunnen bezoeken, inclusief de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem”, aldus Trump.

Trump zei ook dat meer landen zich zullen aansluiten bij de vredesakkoorden en zei “dat 5 – 7 Arabische en moslim landen binnenkort vredesovereenkomsten met Israël zullen sluiten.

Trump zei in zijn toespraak ook “geen enkel probleem te hebben met verkoop van de F35 vliegtuigen aan de VAE.”

Levering hiervan is in Israël een onderwerp van gesprek, waarbij premier Netanyahu zegt dat er ‘geen overeenkomst hierover is”, terwijl de Amerikanen en de VAE volhouden dat wel degelijk een dergelijke overeenkomst onderdeel van het akkoord is.

De getekende Abraham akkoorden.

De tekst van de Abraham akkoorden vind u hier.

Premier Benjamin Netanyahu sprak na Trump de menigte toe voordat hij de overeenkomsten ondertekende en prees de prestatie als “een spil in de geschiedenis”. Hij zei dat het nieuwe vredes-momentum het Arabisch-Israëlische conflict “voor eens en altijd” zou kunnen beëindigen.

“Aan al Israëls vrienden in het Midden-Oosten – degenen die vandaag bij ons zijn en degenen die zich morgen bij ons zullen voegen – zeg ik, salaam aleichem , vrede zij u, Shalom,” vervolgde hij.

“De zegeningen van de vrede die we vandaag sluiten, zullen enorm zijn”, vervolgde hij, “mede omdat deze vrede zich uiteindelijk zal uitbreiden naar andere Arabische staten en uiteindelijk het Arabisch-Israëlische conflict voor eens en voor altijd kan beëindigen.”

Tekst vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten

De volledige tekst van het vredesakkoord tussen Israël en de VAE vind u hier.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, bedankte Netanyahu voor “het stoppen van de annexatie van de Palestijnse gebieden, wat onze gedeelde wil om een ​​betere toekomst voor toekomstige generaties te bereiken, versterkt”.

De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif al-Zayani zei “Dit is echt een historische gebeurtenis, een moment voor hoop voor het hele Midden Oosten”.

Overeenkomst tussen Israël en Bahrein

De volledige tekst van de overeenkomst tussen Israël en Bahrein vind u hier.

De door Netanyahu ondertekende akkoorden zijn echter volgens de Israëlische wet nog niet rechtsgeldig.

Nadat bleek dat Netanyahu eerder op dinsdag, een paar uur voor de ondertekening, volgens de Israëlische wet geen toestemming had de akkoorden te ondertekenen, moest hij Israël’s minister van Buitenlandse Zaken, Gaby Ashkenazi, bellen om telefonisch toestemming te krijgen.

Ashkenazy had echter enige tijd nodig omdat hij de tekst van de akkoorden niet kende. Nadat deze hem waren toegestuurd en hij ze had bestudeerd, gaf hij Netanyahu zijn akkoord.

Het is nu aan de voltallige regering en daarna de Knesset om de akkoorden goed te keuren voordat ze volgens de Israëlische wet van kracht kunnen worden.

De hele ceremony bij het Witte Huis, inclusief alle toespraken en ondertekeningen, kunt u hier terugkijken:

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!