Israël gaat in lockdown, grootste stijging coronabesmettingen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Na een dag waarin de grootste dagelijkse stijging van het aantal coronavirus besmettingen in 24 uur werd gemeten, heeft het coronavirus kabinet besloten dat Israël tijdens de Joodse feestdagen wordt afgesloten, in een plan dat uit drie fases bestaat.

Donderdagavond maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er in 24 uur tijd 4.038 nieuwe coronabesmettingen waren bijgekomen, de grootste stijging ooit tot nu toe.

Er zijn nu 33.920 actieve besmettingen, hiervan liggen 489 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis, waarvan er 134 aan de beademing zijn aangesloten.

Van de overige patiënten verkeren er 189 in een matige toestand terwijl de rest milde klachten heeft.

Er werden donderdag ruim 47.000 mensen op het virus getest waarbij bleek dat 8,8% besmet was.

Het dodental is in 24 uur met 22 gestegen waardoor het aantal mensen dat aan het virus is overleden nu op 1.077 staat.

Deze nieuwe cijfers werden bekend terwijl het zogenaamde coronavirus kabinet aan het vergaderen was over nieuw te nemen maatregelen om de explosieve groei van het aantal coronavirus besmettingen een halt toe te roepen.

Onder voorbehoud van goedkeuring door het gehele kabinet op zondag (een formaliteit), zullen de volgende beperkingen worden afgekondigd die gelden voor het hele land en welke zullen ingaan voor het begin van Rosh Hashana, het Joods nieuwjaar, op vrijdagavond 18 september.

Fase 1 gaat in op of voor 18 september 2020

 • beperking tot 500 meter van je huis
 • De sluiting van alle onderwijsinstellingen behalve voor speciaal onderwijs (leerjaar 5 en hoger leren tijdens de sluiting op afstand)
 • Sluiting van activiteiten in de private en publieke sector, inclusief bedrijven (zoveel mogelijk thuiswerken)
 • Gebedsdiensten alleen in open ruimten onder voorwaarden die nog worden bekend gemaakt
 • Volledige sluiting van restaurants (behalve bezorgdienst), recreatieplaatsen, bedrijven, handel en binnenlands toerisme

Fase 2 (afhankelijk van het tot staan brengen van de virus besmettingen tijdens de eerste fase)

 • Mensen zijn gebonden aan hun woonplaats en kunnen niet naar een andere plaats reizen
 • Bijeenkomsten buiten zijn beperkt tot 20 personen, in afgesloten ruimten tot 10 personen
 • Beperking van bijeenkomsten gedurende de periode volgens de beperkingen van de rode zone van het verkeerslichtplan
 • Volledige sluiting van restaurants (behalve bezorgservice), recreatieplaatsen, winkelcentra, binnenlands toerisme, handel en bedrijven die het publiek ontvangen
 • Sluiting van onderwijsinstellingen behalve voor speciaal onderwijs, gedurende de hele periode, behalve voor leren op afstand voor klas 5 en hoger. De hervatting van de lessen na de Soekot-vakantie wordt beoordeeld op basis van een speciale beoordeling van de situatie
 • publieke sector blijft gesloten
 • in bedrijven die geen publiek ontvangen mogen tot 30-50% van de werknemers werken, maar er wordt op aangedrongen personeel zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken

Fase 3 (afhankelijk van het aantal besmettingen)

 • Zodra het aantal dagelijkse coronavirus besmettingen naar een aanvaardbaar niveau is gedaald, zal het zogenaamde verkeerslichtenplan weer gaan gelden, waarbij steden in rode, oranje en groene zones worden ingedeeld.
 • Scholen zullen zoveel mogelijk gesloten blijven met uitzondering voor speciaal onderwijs.

Aan het einde van elke fase zal een situatiebeoordeling plaatsvinden voordat naar een volgende fase zal worden overgegaan, waarbij de afname van de morbiditeit en het aantal dagelijkse besmettingen bepalend zullen zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!