Israëlisch bedrijf komt met water oplosbare pleister

De pleister gel. Screenshot YouTube

Wie kent het eigenlijk niet, dat pijn gevoel wanneer je pleister van je huis probeert te verwijderen. Haartjes die mee worden getrokken, en soms zelfs de korst van een wond. En als het letsel een ernstige brandwond of een chronische zweer is, kan het dagelijks verwisselen van pleisters soms ondraaglijk zijn.

De Israëlische startup Inteligels , maakt een einde aan de pijn doordat ze een technologie hebben gecommercialiseerd van prof. Daniel Cohn van de Hebreeuwse Universiteit  die een ‘slimme’ pleister verandert van vloeibaar in vast en weer terug.

De pleister hoeft niet meer los te worden gerukt maar lost op als reactie op bijvoorbeeld koud water met een bepaalde temperatuur.

Andersom is de pleister ook ‘slim’ in de andere richting. In plaats van de pleister op een wond te plakken, kun je het gewoon als een gel uitsmeren of op de wond te sprayen, waarna het stolt.

Cohn is een wereldberoemde expert op het gebied van biomedische polymeren. Als professor aan het Casali Institute of Applied Chemistry van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, heeft hij de afgelopen vijf jaar gewerkt aan zijn vloeibare-naar-vaste polymeer pleister.

Yair Sapir, CEO van Inteligels, zei tegen ISRAEL21C dat hij verwacht dat goedkeuring van de Amerikaanse FDA en van de CE van de Europese Unie, al halverwege volgend jaar zouden kunnen komen.

Omdat de slimme pleisters van Inteligels kunnen worden uitgespreid of gesproeid, kunnen ze vrijwel elke vorm en grootte van de wond bedekken, inclusief moeilijk te manoeuvreren en wikkelen van verwondingen aan een gewricht zoals de knie, een decubitus op uw rug of zelfs in de wond. lichaam na verwijdering van bijvoorbeeld een poliep, waar het verband interne bloedingen kan stoppen.

Wanneer het slimme pleisterpolymeer hard wordt, past het zich aan het lichaam aan. Om het te verwijderen, kun je ijs aanbrengen of het afwassen met koud water.

“Je kunt douchen met warm water en het blijft daar”, legt Sapir uit. “Het water lost het alleen op als het een bepaalde temperatuur heeft.

Dat maakt het ook milieuvriendelijker: je spoelt het weg als een vloeistof in plaats van als een vaste stof in de prullenbak te gooien.

Daarnaast is het ook transparant zodat zorgverleners en patiënten de wond eronder kunnen zien.

Het kan ook een ‘hightech voertuig’ zijn om antiseptica, antibiotica of pijnstillers af te geven. Het medicijn kan worden afgeleverd wanneer een bepaalde lichaamstemperatuur of pH-waarde is bereikt en op het juiste niveau is voor een specifieke patiënt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)